Tuinbericht

Week 20-2022: 19, 20 en 21 mei

Oogst deze week

  • krop sla
  • bosui
  • radijs
  • blaadjesmix
  • kruiden en eetbare bloemen

Vorige week ging het in het tuinbericht over een bijenzwerm die haar eigen weg zocht. Het was toen nog onduidelijk of de bijen op de tuin zouden blijven of niet. Ze zijn vertrokken maar ondertussen is er een nieuwe zwerm gearriveerd die door onze imker ondergebracht is in de hangkorf. We hebben nu twee bijenvolken maar we zijn benieuwd wat er aan wilde bijen (waaronder ook hommels) rondvliegt op de moestuin. A.s. zaterdag (vanaf 14.00) gaan we een inventarisatie doen. We vinden het leuk als je daaraan meedoet. Reken er op dat het ongeveer een uurtje duurt. Zie je vlinders of libellen vliegen of een mooi torretje of andere insect dan mag je die natuurlijk ook melden.

Nog iets om in de agenda te zetten. Vrijdag 17 juni gaan we weer “samen eten op de tuin”. Het beproefde recept. Je neemt iets lekkers mee, we delen met elkaar, hopelijk zijn er mensen die muziek willen maken (laat het weten) en gaat de pizza-oven ook aan. We beginnen om 18.00 uur. Later komen mag ook. Zo vieren we samen de lange zomeravonden.

Eerder vroegen we of er mensen waren die betrokken willen zijn bij de organisatie van activiteiten op de moestuin. We hebben nog geen reactie gekregen. Dus voel je je geroepen meld je aan of vraag hiernaar als je op de tuin bent.

Let op: donderdag 26 mei (hemelvaart) is de tuin gesloten.

Over de oogst

Sla! Kies een lekkere krop sla.

Radijs. Ze zijn nog niet op. Rode, witte, langwerpige en ronde. Rauw eten of even bakken. Het blad is ook lekker.

Bosuitjes. Van top tot teen gebruiken.

Blaadjesmix. Maak een lekkere mix van rucola, pluksla, spinazie, raapsteel en mesclun. Wassen, klein snijden en mengen met een goede dressing. Varieer daarbij met olijfolie, azijn, mosterd, appeldiksap, noten, zaden, rozijnen ansjovis, kruiden enz. enz.

Kijk in de kruidentuin waar een vlaggetje staat en vergeet de eetbare bloemetjes niet. Twijfel je of en hoe je een bepaald kruid mag oogsten vraag daar dan naar. Ook als je iets speciaals zoekt zoals zuring of knoflookbieslook.

De tuin deze week

Heel veel dank aan iedereen die een donatie heeft gegeven voor de tunnelkas. We hebben 1520 Euro mogen ontvangen. Daar zijn we erg blij mee.

Ondertussen is deze tunnelkas volop in gebruik. Jullie hebben er paksoi en koolrabi kunnen oogsten en deze week is de kas vol gezet met komkommerplanten.

Week 20 is altijd de topweek als het gaat om de hoeveelheid plantgoed die de grond in gaat. Zowel in  onze tunnelkassen (tomaten en komkommers) als op het land. Een deel daarvan zie je niet want dat gaat in Berkenrode de grond in.

Verder gaan we snijbonen zaaien en gaan de gebruikelijke werkzaamheden zoals wieden, schoffelen, water geven, gras maaien gewoon door.

Er zijn deze week ook weer plantjes te koop. Verschillende soorten kruiden (o.a. tijm, basilicum, marjoraan) en tomatenplantjes.

Tot ziens op de tuin!