Tuinbericht

Week 18-2022: 6 en 7 mei

Oogst deze week

  • koolrabi
  • radijs
  • raapsteel

Hopelijk hebben jullie de afgelopen twee weken niet knarsentandend aan tafel gezeten. Groente van de moestuin betekent zand in de keuken en als je niet oppast ook in het eten. Altijd weer even wennen.

We hebben 1100 euro aan donaties ontvangen voor de tunnelkas. Heel veel dank daarvoor.

Deze week alleen op vrijdag en zaterdag oogsten.

Over de oogst

Koolrabi, raapsteel en radijs. Allemaal lid van de koolfamilie. Ze groeien als kool en zijn daarom snel oogstbaar.

We blijven het herhalen gebruik zoveel mogelijk onderdelen van de plant. Dus van de radijs en de koolrabi ook het blad even lekker mee laten stoven. We hebben radijs in verschillende kleuren, vormen en maten.

In de oogstwijzer veel recepten. Onderaan dit bericht twee recepten met gebakken radijs. Wat mij betreft veel lekkerder dan rauwe radijs.

Wil je eetbare bloemen oogsten of van de kruiden? Vraag als je op de tuin bent wat je al kan oogsten. Snijd ook een beetje rucola.

Over de tuin

In de media verontrustende berichten over de aanhoudende droogte. In bepaalde gedeelten van Noord-Brabant geldt al een beregeningsverbod. De ZLTO waarschuwt dat oogsten dreigen te mislukken. https://nos.nl/artikel/2427461-waarschuwing-voor-duurder-voedsel-vanwege-voorjaarsdroogte.

Gelukkig van ons nog niet dit soort rampzalige berichten. De sproeiers staan  regelmatig aan. We zien gewassen ontkiemen en plantjes die elke dag een beetje groter worden.

Deze week gaan de eerste sperzieboon zaden de grond in. Volgende week beginnen we met zaaien van de pompoenen. Zo wordt de tuin steeds voller.

Vorige week vroeg iemand of hij een zakje houtsnippers mocht hebben? We hebben er genoeg. Dus neem gerust wat mee als je ze nodig hebt.

Kijktip

De tuinbonen staan mooi in bloei.

Recepten

Gebakken radijs (recept van Samuel Levie)

Nodig voor 2 personen: bosje radijs met vers loof, 50 gram gerookte amandelen, 3 el olijfolie, citroen, 1 ingemaakte citroen, el boter.

Scheid de radijsjes van het loof en was en droog beide. Doe het blad met de amandelen, olijfolie en het sap van een kwart citroen in een keukenmachine (of in een vijzel) en draai tot een pestoachtige substantie. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de radijsjes doormidden en snijd de schil van de ingemaakte citroen in kleine stukjes. Heb je geen ingemaakte citroen in huis dan kan je daarvoor eventueel ook de rasp van de citroenschil gebruiken. Verwarm in een pannetje de boter tot hij bruin begint te worden en voeg dan de radijsjes toe. Bak zo’n drie minuten en breng op smaak met zout. Voeg de ingemaakte citroen toe en roer even om. Doe op elk bord een cirkeltje van de radijsbladpesto en verdeel de radijsjes over de borden. Bestrooi naar smaak met wat extra zout. Serveren als voorgerecht.

Lentegroene soep met radijsjes en raapsteel (Odin recepten)

Een gezond lentesoepje met radijsjes en radijsloof (de groene blaadjes van de radijs) en frisse voorjaarsingrediënten. Munt en tuinkers of (wildgeplukte) bloemetjes als garnering maken het helemaal af.

Nodig: bosje radijs, loof bewaren,  bosje bosui, 2 tenen knoflook, 1 el boter of kokosolie, 1 bos raapstelen, 1 stengel groenselderij, 250 gr diepvriesdoperwten, 200 ml (soya)room, 1 l kokend water, 2 groentebouillontabletten, 1 tl karwijzaad, 1 tl kruidenzout, vers gemalen peper, 1 klein bosje verse munt, 1 doosje tuinkers

Bereiding: Was de radijsjes en het loof. Snij de radijsjes in plakjes of reepjes. Snij het loof fijn, zet het loof opzij, dat doen we straks in de soep. Rooster het karwijzaad in een droge koekenpan heel eventjes, tot het lekker geurt maar nog niet bruin wordt. Doe 1 el olie erbij, verhit en bak de helft van de radijsjes daar snel glazig in, strooi wat kruidenzout erover en zet opzij. Snij de bosuitjes in ringetjes. Hak de knoflook fijn. Was het zand uit de raapsteeltjes en snij fijn. Snij de groenselderij in stukjes. Hak de munt fijn en hou wat blaadjes over om te garneren. Fruit de bosui, de selderij, de andere helft van de radijsjes en de knoflook glazig. Voeg de raapstelen, het radijsloof en de munt toe en bak een minuut mee. Giet de bouillon erbij en kook een minuut of vijf. Voeg de doperwten toe en kook nog 5 minuten door. Pureer de soep met de helft van de (soya)room tot een lekker groen en romig soepje. Voeg eventueel zout en peper toe. Serveer met een sliertje room, de gebakken radijsjes en wat fijngehakte munt en tuinkers.

Tot ziens op de tuin!