Tuinbericht

Week 19-2019: geen oogst

Oogst deze week

  • we slaan een weekje over
  • maar wel een tuinbericht

Warme perioden wisselen af met koude, dit voorjaar. Wij kunnen ons er op kleden en soms zelfs de verwarming weer even aan zetten. De planten op het land moeten het er maar mee doen. Het enige wat zij kunnen is sneller gaan groeien bij warm weer (en vocht) en het wat rustiger aandoen bij koud weer. Dat laatste is nu het geval. Daarom deze week geen oogst. We vinden dat erg jammer maar door de kou hebben de gewassen op het land even wat meer tijd nodig.

We zijn wel open. Ben je dit seizoen nog niet wezen oogsten dan mag je wat spinazie, mesclun, radijs en een verse knoflook meenemen.

Het is leuk om te merken dat de verkoop van de plantjes zo goed gaat. Ook deze week staat de plantentafel (links van het hek als je de tuin op komt) weer vol. Houd er rekening mee dat we bij slecht weer wat eerder dicht gaan dan normaal.

De tuin deze week

Komt er nog nachtvorst? Dat is altijd een belangrijke vraag in deze tijd van het jaar. Er zijn namelijk gewassen die daar echt niet tegen kunnen. Omdat bij ons, dicht aan de kust, de kans dat de temperatuur nu nog onder nul zakt, klein is, hebben wij het er op gewaagd en al warmte minnende gewassen (courgette, pompoen, Nieuw-Zeelandse spinazie en yacon) uitgeplant. We hebben ze allemaal opgekweekt in de kas en daarna een aantal dagen buiten gezet zodat ze konden acclimatiseren. De eerste bedden met Afrikaantjes zijn ook al geplant. Ook die hebben we zelf opgekweekt. Het zijn nog kleine plantjes die je amper ziet nu ze op het land staan. Over een paar maanden kleurt het daar weer mooi oranje. Van een bevriende tuinder hebben we ijskruidplantjes gekregen. Genoeg voor een half bed. Zo raken langzamerhand steeds meer bedden gevuld.

Rupsen

Veel gesprekken op de tuin gingen de afgelopen week over rupsen. Rupsen van de buxusmot en van de fruitmot. Beide kunnen massaal voorkomen en veel schade aanrichten. Bij ons is dat nu het geval in de appelbomen. Wat te doen? Er zijn allerlei middelen te koop waarmee je de rupsen kan doden. Op de tuin hebben we besloten dat niet te doen omdat die middelen daardoor terecht komen in de voedselketen (vogels eten de rupsen) en omdat ze ook onschadelijke insecten kunnen doden. We doen ons best om de bomen sterker te krijgen door goede bemesting en gebruik van boompap. We hebben veel rupsen weggehaald en gespoten met plantenmengsels. We zetten planten tussen de bomen die versterkend werken. Hopelijk heeft dit op termijn resultaat. We blijven ondertussen onderzoeken of er andere middelen zijn die we kunnen inzetten.

Heb je last van de buxusmot? Kijk dan even op de site van de Vogelbescherming of van Velt.be. Daar vind je het advies om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en alternatieven voor de buxus. Het gaat dan om struiken en planten die voor meer diversiteit in de tuin zorgen en waar nuttige insecten en vogels baat bij hebben.

Recepten

Door een moestuin of deelnemerschap aan een zelfoogsttuin ga je anders koken en eten. Meer volgens de seizoenen en vaker improviseren. Je hebt vaak kleine hoeveelheden van meerdere groenten. Het is leuk om te merken dat er op de tuin en in onze facebookgroep regelmatig recepten uitgewisseld. Deze week o.a. voor spinaziepannenkoek en geroosterde rabarber met sinaasappelsap en kardemon. In “Kook het seizoen”, een uitgaven van Velt vond ik het volgende recept voor pasta met gebakken radijs en radijsloofpesto.

Voor 4 personen: 1 bosje radijzen, een scheut olijfolie, 2 tenen knoflook, 500 gram pasta, 400 gram jonge spinazieblaadjes, een scheutje balsamicoazijn, 100 gram pijnboompitten, 80 gram Parmezaanse kaas (optioneel), zwarte peper, zeezout.  Voor de pesto: het loof van de radijzen, 200 gram zonnbloempitten, 100 ml olijfolie, het sap van 1 citroen, 1 teen knoflook, peper en zout, 80 gram Parmezaanse kaas (optioneel).

Doe alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine en mix fijn. Heb je geen keukenmachine gebruik dan een staafmixer of vijzel. Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af en roer er wat olijfolie door. Was de blaadjes spinazie en zwier ze droog. Meng in een kom met een scheutje balsamicoazijn, peper en zout. Voeg de radijzen, de pasta en de pesto toe en meng alles door elkaar. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Schep de pasta op de borden, strooi de pijnboompitten en eventueel wat Parmezaanse kaas erover.

Ik neem dit kookboek en Lekker ecologisch (ook van Velt) binnenkort mee naar de tuin zodat je je erdoor kan laten inspireren. En kijk dan ook even in de “Groentebijbel”, die naast de map ligt met de deelnemerslijst.

Misschien al deze week maar zeker volgende week (want dan kan er zeker weer geoogst worden) zien we jullie graag weer op de tuin.

Veel groeten,

Marga ook namens Marja