Tuinbericht

Week 18-2019: 2, 3 en 4 mei

Oogst deze week

  • sla of andijvie
  • verse knoflook
  • rabarber (als je nog niet gehad hebt)
  • radijs/raapsteel/Aziatische mesclun/spinazie

Begin mei. Geen periode in het jaar waarin er elke week zo veel veranderd op de tuin als nu. Wij beginnen daarom elke ochtend met een rondje door de tuin om te zien hoe alles er bij staat. Zeer aanbevolen.

De regen waar we vorige week naar verlangden is gekomen. Geen grote hoeveelheden maar het betekende wel dat alle jonge plantjes en zaailingen weer even voorzien zijn van water. De regen doet dat op een eerlijker manier dan onze beregeningsinstallatie. Alle planten krijgen even veel. Wel zo fijn en op deze manier kost het geen stroom voor de pompen die moeten draaien en hoeven wij niet met slangen en buizen te slepen.

Over de oogst

We weten nu (op dinsdag) nog niet goed hoeveel er van alles is. We gaan ervan uit dat iedereen met vier verschillende groenten naar huis gaat. Niet slecht, zo vroeg in het seizoen. Veel oogsttips deze week. Voor de nieuwe deelnemers en een korte opfriscursus voor de rest.

Deze week de laatste sla of andijvie uit de kas. Volgende week maken we de kassen klaar zodat we er in week 20 tomaten en komkommers in kunnen planten.

Een paar tips: als je een plant uit de grond trekt zit daar veel zand aan. Liefst houden we zoveel mogelijk daarvan op de tuin, dus schud de plant goed uit maar doe dat niet boven andere planten. Dat is namelijk niet fijn voor de oogster na jou. Die heeft dan heel veel zand in hun sla of andijvie. Als je de plant zonder wortels meeneemt draai die er dan met de hand af. Dat gaat makkelijker dan snijden. Ik zag dat een aantal mensen het onderste deel van de plant van de andijvie hadden afgesneden. In plaats van met een krop ga je dan met losse bladeren naar huis die veel minder lang te bewaren zijn.

Raapsteel oogst je door een bosje vast te pakken (polsdikte) en dat in z’n geheel uit de grond te trekken. Bij het bed staat een emmer water waarin je het zand van de wortels af kan spoelen. Bij de waterkranen staat ook een bak klaar om groente in te spoelen. Maak daar gebruik van. Zo gaan we verspilling van drinkwater tegen.

Aziatische mesclun snijden we ongeveer een centimeter boven de grond af. De plantjes kunnen dan weer aangroeien zodat we er een tweede keer van kunnen oogsten. Het is een mengsel van snelgroeiende koolsoorten. Klein snijden en dan met een lekkere dressing als salade eten. We oogsten voor de voet weg. Dat betekent aaneensluitend. Dus niet af en toe een plukje en de rest laten staan.

We hebben deze week rode, ronde en witte, langwerpige radijs. Zoek de grote. De radijsjes groeien een beetje boven de grond dus als je het blad wat wegduwt kan je zien of je een grote te pakken hebt.

Spinazie ziet er uit als een eenvoudig gewas maar is lastig te telen. De plant raakt door temperatuurwisselingen in de stress en schiet dan snel door. Dat betekent dat de plant in bloei gaat. De bloemetjes zijn niet lekker om te eten. Wij hebben verschillende rassen om het risico op doorschieten te voorkomen. Toch hebben we er al weer last van. Spinazie oogsten we door het een centimeter boven de grond af te snijden. Zitten er bloemetjes in, haal die er dan uit en gooi ze weg.

We oogsten de knoflook die in de herfst de grond in is gegaan en nu uitgegroeid is tot een klein preitje. We noemen dit verse knoflook. Het heeft een wat frissere smaak dan gedroogde knoflookbollen en is dus niet bedoeld om lang te bewaren. Ook het groen, het blad, klein snijden en gebruiken. Gebruik bij het oogsten een schepje zodat je de plant makkelijk de grond uit krijgt.

Vorige week hebben al aardig wat mensen rabarber mee naar huis genomen. We oogsten er deze week van voor de mensen die nog niet gehad hebben. Als er niet genoeg is, moet je helaas nog een weekje wachten. We gaan ervan uit dat iedereen een paar keer dit voorjaar rabarber mee naar huis kan nemen.

Kijk in de “oogstwijzer” op onze website voor recepten, oogst- en bewaartips. Stel vragen en deel jouw tips met andere deelnemers als je naast elkaar aan het oogsten bent.

De tuin deze week

De drukste periode van het jaar (half mei tot half juli) komt eraan. Dat is de periode dat er heel veel de grond in gaat, dat het onkruid het hardste groeit, alle gewassen zorg nodig hebben. We bereiden ons daar op voor door veel te schoffelen en te wieden en de bedden teeltklaar te maken.

In de kruiden- en de bloementuin wordt nu veel geplant. Ook de gewassen die niet tegen nachtvorst kunnen gaan nu de grond in.

Er zijn weer allerlei soorten plantjes te koop.

Kijktip

Kijk even bij de tuinbonen en de aardbeien. Die staan al volop in bloei. Ga ook even langs bij de bijenkorf. Die is een tijd leeg geweest maar nu zit er weer een volk in.

Ook een andere plek is bewoond geraakt. Tijdens rondleidingen wijzen we vaak even op de valkenkast die vlak buiten de muur in een boom hangt. Drie jaar geleden gemaakt en opgehangen door een deelnemer. Nu heeft een paartje torenvalken er zich gevestigd. Hopelijk gaan ze broeden en als de jonge valken dan een maand later uitkomen kan je als muis maar beter maken dat je wegkomt. De ouders hebben er dan een dagtaak aan om hun hongerige kinderen van voldoende prooi te voorzien.

Voor de zekerheid nog even de oogsttijden: donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00. Zaterdag van 9.30 tot 16.30.

Bij dit oogstbericht een foto (gemaakt door Ton Apon) van de blauwe regen. Omdat hij nu zo mooi in bloei staat.

Tot ziens op de tuin!