Tuinbericht

Week 18-2023: 4, 5 en 6 mei

Oogst deze week

  • sla
  • radijs
  • verse knoflook
  • eetbare bloemetjes en wat kruiden
  • en als het kan nog wat extra

In een groentetuin heb je vooral gewassen die je in het voorjaar of vroege zomer zaait of plant en daarna na een paar maanden oogst. Het zijn eenjarigen. Planten die in het zelfde jaar dat ze ontkiemen bloeien en vrucht zetten. Denk aan bonen, pompoenen en tomaten. Het gaat dus om de planten waarvan je de vrucht eet.

Of het zijn tweejarige planten. Gewassen zoals sla, pastinaak en kool die pas in hun tweede levensjaar bloemen en zaad krijgen. Die kans krijgen ze bij ons niet want we oogsten ze al voor die tijd. We eten hun blad en stengels of wortels.

Maar we hebben ook meerjarigen. Namelijk rabarber en asperges. Het zijn planten die jaren meekunnen als je ze goed behandeld. Dat betekent dat je er wel van oogst maar niet te veel. Dat zou de plant uitputten. In de eerste twee jaren mag je er niet veel van oogsten. Alle energie van de plant moet gaan zitten in het maken van een sterk wortelstelsel. In de jaren daarna stopt de oogst na de langste dag. De planten krijgen daarna rust en kunnen voeding verzamelen om de winter door te komen en daarna weer uit te lopen. Vorige week hebben een aantal mensen een paar stengels rabarber gekregen of een paar asperges. Helaas zullen we dit jaar niet voor iedereen een portie hebben. Even geduld.

Deze week beginnen we met de verkoop van plantjes. We hebben geen grote hoeveelheden dus koop er maar paar omdat je het leuk vindt om ook thuis wat plantjes van Leyduin te hebben. Zo zorgen we er voor dat zoveel mogelijk mensen van onze plantjes kunnen genieten. Betalen kan contant of overmaken naar ons rekeningnummer.

Over de oogst

Sla uit de kas. Maak een lekkere dressing van olijfolie, azijn, mosterd en appeldiksap. Handje rozijnen, nootjes, stukjes geitenkaas, radijsje. Kortom, kijk wat je in huis hebt en maak een lekkere salade.

Pluk wat bloemetjes om de salade te garneren. Bijvoorbeeld viooltjes of madeliefjes.

Radijs. Rode of witte. De knol komt een beetje boven de grond, dus je kan zien en voelen welke het grootst zijn.

Het ras van de witte radijs heet ijspegel. Logische naam. Van de radijs ook het blad eten. We hebben deelnemers die vertelden dat ze onlangs bij een restaurant van Ottolenghi in Londen aten. Voorgerecht was radijs. Even geblancheerd. Van top tot teen op te eten, wortel, blad en knol.

Vind je radijs te scherp bak ze dan even met een uitje of met de verse knoflook.

Verse knoflook. Goed diep steken als je ze oogst en pas er echt aan trekken als ze meegeven. Zo zorg je ervoor dat je de hele plant uit de grond haalt. Ook hiervoor geldt, alles opeten. Klein snijden en roerbakken zoals bijvoorbeeld een bosuitje.

Pluk wat kruiden tussen de perenbomen (tijm, bieslook, marjoraan). Vraag welke kruiden je uit de kruidencirkel mag plukken.

Over de tuin

De tuinbonen komen in bloei. Ook bij de eerste aardbeien zie je al bloemetjes. De peren zijn al voor een groot gedeelte uitgebloeid. Als je goed kijkt zie je al hele kleine peertjes. De appelbomen komen nu in bloei. Helaas hebben we in de bloesem ook al de eerste rupsjes gesignaleerd. Let ook even op de kweepeer.

Meimaand, lentemaand

De gierzwaluw, nachtegaal en koekoek zijn terug. Hopelijk heb je ze al gehoord. Steeds meer bloemen komen in bloei. Een leuke website als je meer soorten wilt leren kennen is de site Flora van Nederland. Met een mooi overzicht wat er in een bepaalde maand tot bloei komt. https://www.floravannederland.nl/plantensoorten/maanden/

Tot ziens op de tuin!