Tuinbericht

Week 19-2023: 11, 12 en 13 mei

Oogst deze week

  • koolrabi
  • andijvie
  • radijs
  • nog wat blaadjes

We hebben wel eens klachten gekregen omdat er te veel sla was. Dat begrepen we niet zo goed, want volgens ons heb je van sla nooit genoeg. We vrezen nu dat we deze opmerking dit jaar niet krijgen. Eerst ging er iets mis met een levering van plantgoed vlak voor Pasen waardoor sla- en andere plantjes bijna een week opgesloten zaten in een vrachtwagen. Dat deed ze geen goed.

Nu hebben de ganzen de sla ontdekt. Ze vinden het heerlijk, dus zodra er niemand op de tuin is grijpen ze hun kans. Wij worden daar niet blij van. We hopen dat ze hun heil snel elders gaan zoeken.

Let op: volgende week donderdag (Hemelvaart) is er geen oogst.

Over de oogst

De tunnelkassen moeten deze week leeg om plaats te maken voor de komkommer- en tomatenplanten die volgende week komen.

Koolrabi en andijvie uit de kas. Trek de koolrabi uit de grond want afsnijden lukt niet. Het gaat natuurlijk om de knol maar de stengels en het blad zijn ook lekker.

Andijvie. Je kan er natuurlijk andijviestamppot van maken maar kijk ook even in de oogstwijzer. Het recept van andijvie met kikkererwten is al veel mensen bevallen.

Radijs.

Waarschijnlijk nog wat blaadjes voor door een salade. We weten nog niet precies wat het wordt maar denk bijvoorbeeld aan rucola, bladmosterd of spinazie.

De tuin deze week

De regen van dinsdag was zeer welkom. Alle plantjes dus ook het onkruid gaat er van groeien. Dat betekent dat het schoffel- en wiedseizoen (knopkruid!) nu echt is aangebroken.

Het eerste bed sperziebonen is gezaaid. En op de bedden waar stokjes staan zijn pompoenzaden de grond in gegaan.

Kijktip

Deze week vooral ook goed naar het bos kijken. Nu op z’n mooist. Blaadjes die zich ontvouwen, veel bomen die in bloei staan, heel veel kleuren groen (of rood zoals de rode beuk voor de Gasterij).

Begin deze week ging ik met de trein naar Vlissingen. Mijn vader had me gevraagd om goed op te letten hoe het land er bij ligt. Hij wilde antwoord op vragen als: is er al veel gezaaid, zie je de aardappels al ontkiemen, wordt er al gras gemaaid, zie je nog bloesem, zie je mensen op het land? Ik heb dus regelmatig uit het raampje gekeken. Op de eerste vier vragen is het antwoord ja, op de laatste nee. Let ook maar eens op.

Tot ziens op de tuin.