Tuinbericht

Week 17-2023: 28 en 29 april

Oogst deze week

  • sla
  • en nog iets

Het was fijn om velen van jullie afgelopen week weer voor het eerst dit jaar op de tuin te zien. Sla en paksoi vonden gretig aftrek. De zandbak zat vol met spelende kinderen. Er werd volop bijgepraat. Veel van de nieuwe deelnemers deden mee aan een rondleiding. Ben je nieuw en heb je dit gemist, meld je even als je op de tuin bent, dan halen we het nog in. Voor iedereen geldt, heb je vragen, stel ze.

Deze week kan er alleen op vrijdag 28 en zaterdag 29 april geoogst worden.

Over de oogst

Sla. Haal een krop uit de kas.

En nog iets. Je gaat met nog een gewas naar huis maar we weten nu nog niet wat dat naast de sla gaat worden. Misschien radijs, misschien verse knoflook maar het kan ook nog iets anders zijn. Als het knoflook is haal die dan met een schepje uit de grond en gebruik er alles van, dus zowel het witte als het groene gedeelte. Verse knoflook, de naam zegt het al, eet je vers dus is niet om te bewaren.

De tuin deze week

Als je de tuin ziet denk je dat de bodem overal het zelfde is maar na heftige regen zoals van zondag op maandag zien we dat sommige gedeelten net iets lager liggen en dat er een laag in de grond zit waardoor het water niet snel weg kan. Gevolg: een gedeelte van de tuinbonen stond in het water. Gelukkig kunnen ze wel wat hebben en was het water een dag later weer weggezakt. Juist in dit gedeelte van de tuin is nieuwe rabarber aangeplant. Voor rabarber is het niet snel te nat. Ze houden daarvan.

Deze week gaan er weer veel plantjes de grond in. Prei, spitskool, knolvenkel, verschillende soorten sla en kruiden.

Je zal gemerkt hebben dat het gras al goed begint te groeien. Maaien of niet is dan de vraag. Want als je het gras maait neem je ook de paardenbloemen, hondsdraf, madeliefjes en andere bloemen mee waar de insecten behoefte aan hebben. En het staat ook vrolijk al die kleuren tussen het groene gras. We hebben daarom nog even afgezien van maaien. Of we dat een maand lang vol gaan houden zoals gevraagd wordt in de actie Maai mei niet (www.maaimeinietnederland.nl) weten we nog niet maar we zullen zeker zoveel mogelijk bloemen laten staan. Paardenbloemen, madeliefjes en hondsdraf zijn trouwens alle drie eetbaar. De blaadjes als salade, de bloemetjes als versiering op een gerecht. Je mag er best iets van plukken. Dat is ook al gedaan om ze te drogen in de droogkast zodat er later thee van gemaakt kan worden. Meer weten over de paardenbloem, lees dit artikel: https://www.wildeweelde.nl/paardenbloemenpret/.

Tot ziens op de tuin.