Tuinbericht

Week 17-2022: 28, 29 en 30 april

Oogst deze week

  • verse knoflook
  • blaadjesmix
  • andijvie
  • en nog iets uit de kas

Het was fijn om velen van jullie vorige week weer te zien. De kop is eraf. Seizoen 2022 gaat alweer de tweede week in.

Het bestuur van Stichting Moestuin Leyduin wil laten weten dat er een bestuurswisseling heeft plaats gevonden. Maria Pinxter treedt af als secretaris omdat haar bestuurstermijn er op zit. Haar functie wordt overgenomen door Fred Hagens. Zowel de overige bestuursleden (Marie-Paule Damler en Ruud den Boer) als wij (Marja en Marga) zijn blij dat Fred toe wil treden tot het bestuur en bedanken Maria voor haar inzet de afgelopen jaren.

Vandaag (koningsdag) heb ik mijn winterjas weer uit de kast gehaald. Volgens de voorspellingen houden we de komende 14 dagen ongeveer hetzelfde weer. Fris en droog. Geen ideaal lenteweer (want dat is overdag zon en ’s nachts regelmatig een regenbui) maar we moeten het er mee doen.

Bij mij in de buurt is wekelijks een biologische markt. De groenteboerin die daar een kraam heeft gaat altijd eind april voor een paar weken op vakantie omdat ze vooral lokale groenten wil verkopen die opgekweekt zijn in de koude grond of ongestookte kas. Die is er nu maar mondjesmaat. Gelukkig weten jullie dat ook. We waarschuwen wel als je weer een grote tas mee moet nemen. Voorlopig is dat nog niet het geval.

Let op: volgende week donderdag (5 mei) zijn we gesloten.

Over de oogst

Vorige week is er al veel geoogst uit de tunnelkassen. De koolrabi laten we nog even staan. Deze week mag iedereen een krop andijvie uit de kas halen. Verder besluiten we per dag wat er uit de kas geoogst kan worden.

Verse knoflook. De knoflook is in het najaar gepoot en kan nu als verse knoflook geoogst worden. Met een schepje oogsten. Alles gebruiken dus ook het groen (zoals een lenteuitje).

Blaadjesmix. We oogsten wat rucola, spinazie en raapsteel en maken daar een mix van.

Over de tuin

Vorige week is de pastinaak gezaaid en daarna meteen beregend. De grond is namelijk erg droog en de zaadjes hebben vocht nodig om te ontkiemen. De bedden die we nodig hebben voor het plantgoed dat deze week de grond in gaat, zijn gereed gemaakt.

Het staat niet zo mooi maar verschillende gewassen houden we onder doeken. Onder de doeken is het wat warmer, wordt vocht vastgehouden en de plantjes hebben er geen last van belagers zoals rupsen of vogels.

Doordat het af en toe hard waaide is veel appelbloesem al verdwenen. Bij de aardbeien zien we de eerste bloemetjes. De rode bessen hebben onopvallende bloemetjes. Ze zijn al bijna uitgebloeid.

Recept

In de grote bibliotheek bij het Centraal Station in Amsterdam ging ik op zoek naar een nieuw andijvierecept. Kasten vol met kookboeken. Ik trok er een stuk of tien boeken uit van bekende kookboekenschrijvers maar geen van hen bleek aandacht te willen besteden aan andijvie.

Dus geen nieuw recept, maar in de oogstwijzer staan een paar lekkere manieren om andijvie klaar te maken (o.a. met kikkererwten) en wat is er mis met andijviestamppot?

Kijktip

Verschillende mollen hebben huisgehouden in de tuin. De paden zijn daardoor hobbelig en hebben soms kale plekken. We maken ons er niet druk om en genieten van alles wat er verder nog in het gras groeit zoals de paardenbloemen, hondsdraf en madeliefjes.

De foto bij dit tuinbericht is van Niek van Noppen.

Tot ziens op de tuin!