Tuinbericht

Week 16-2022: 21, 22 en 23 april

Oogst deze week

  • eerste oogst
  • paksoi
  • sla

Het is weer zover. De eerste oogst van het nieuwe seizoen!

We hebben dit jaar maar zes nieuwe deelnemers kunnen toelaten. Dat betekent dat bijna iedereen weet hoe de gewassen geoogst moeten worden. In het tuinbericht zullen we daar minder aandacht aan geven. Toch nog twijfels: vraag dan hulp of kijk in de oogstwijzer op deze website. Daar kan je bij elk gewas vinden hoe het geoogst kan worden.

We willen iedereen die een donatie overmaakte voor de tunnelkas daarvoor heel hartelijk bedanken. Op woensdag 20 april was er al 850 Euro geschonken door jullie. We zijn daar heel blij mee.

Over de oogst

Paksoi en sla. Allebei uit de tunnelkassen. Vorig jaar hadden we speciale coronamaatregelen. Gelukkig nu niet meer maar nog steeds geldt: geef elkaar (en ook de planten) de ruimte. Wacht even buiten als er iemand in de kas aan het oogsten is. De paksoi staat heel dicht op de koolrabi die nog even tijd nodig heeft om verder te groeien, dus graag afstand houden.

Over de tuin deze week

Elke (moes)tuinder kan veel verhalen vertellen over voor- en tegenspoed. In het bericht waarin we de eerste oogst aankondigden gaven we als tip om even bij de rabarber te kijken. Ondertussen baart de rabarber ons zorgen. Sommige planten zijn verdwenen, anderen willen niet goed groeien. Voor dit seizoen kunnen we daar niet veel meer aan doen, behalve er voor zorgen dat de planten genoeg water krijgen. Omdat de regen het al weer een tijdje af laat weten betekent dit dat de beregening weer regelmatig aan gaat. Niet alleen bij de rabarber maar ook bij veel andere gewassen die zonder genoeg water niet ontkiemen en groeien.

Ook bij de sla in de kas gaat niet alles goed. De kropsla heeft last van smet. We redden wat er te redden valt door jullie de planten die nog enigszins goed zijn te laten oogsten.

De opkweekkas en de bak daarachter staan helemaal vol. In het Engels heet dat een nursery. Een goed gekozen naam. Velen hielpen met zaaien en daarna verzorgde Marja de plantjes. Dat betekent: genoeg water geven maar niet te veel, een glasplaatje of zelfs een warmteplaat voor de eerste ontkieming, een dekentje als het koud werd, naar buiten of weer naar binnen afhankelijk van het weer, beschermen tegen wind, slakken enz. enz. Kortom: koesteren en verplegen. De komende tijd zullen er regelmatig plantjes te kopen zijn. We verkopen alleen aan deelnemers voor eigen gebruik.

Kijktip

De appelbloesem en alles wat in bloei komt in de voortuin. Let ook op de insecten!

Op 24 april vertelt onze imker over het wonderlijk leven van de bijen. Meer informatie op zijn website: www.biobijen.nl.

Recept

Groene currysoep met paksoi

Nodig: 1 paksoi, 1 prei, 2 teentjes knoflook, 1 cm verse gember, 150 g kastanjechampignons, tofu, 1 liter bouillon, 1 stengel citroengras, 2 lepels Thaise groene curry paste, blikje kokosmelk, 225 gr rijstnoodles, scheutje geroosterde sesamolie, 1 limoen, 1 chilipeper,  basilicum, sesamzaadjes als topping

Bereiding:  Snij de prei in reepjes, champignons in kleine plakjes en de knoflook en gember fijn. Verhit een pan met wat olie, voeg groente toe. Doe hetzelfde met de tofu. Voeg nu ook de groene curry paste, citroengras-stengel toe en de kokosmelk.  Laat paar minuutjes op laag vuur pruttelen. Voeg de noodles toe, kook mee tot ze gaar zijn. Grill ondertussen kort de gesneden paksoi met wat knoflook in een andere pan en voeg pas op het eind toe. Serveer soep met scheutje sesamolie, limoensap, sesamzaadjes en eventueel wat verse Thaise basilicum en chilipeper.

Bron: www.odin.nl

In de oogstwijzer vind je nog meer recepten. Wat je er ook mee doet: de hele plant gebruiken (wit en groen)!

 

Tot ziens op de tuin,

Marja en Marga