Tuinbericht

Week 10-2019

Oogst deze week

  • Het teeltseizoen is geopend!

Omdat we de winterrust zo langzamerhand echt achter ons laten en er al weer veel gebeurd is op het land een bericht om jullie bij te praten.

Afgelopen week leek het wel lente op de tuin. De grond warmde en droogde lekker op en als tuinder kan je het dan niet laten (hoewel het nog erg vroeg is) om toch al van alles in de grond te stoppen. De eerste bedden met wortels, raapsteel, spinazie, tuinbonen, peulen, kapucijners, rucola en bladmosterd zijn al gezaaid. Dit zijn allemaal gewassen die met relatief lage temperaturen ontkiemen en ook tegen een beetje nachtvorst kunnen mocht dat er nog van komen.

In de voortuin beginnen de bollen al in bloei te komen. De perenbomen langs de muur hebben al dikke knoppen. Hopelijk wachten ze nog even met bloeien want daarvoor is het nu echt nog te vroeg. Op de groentetuin ziet het er nog kaal uit. In Engeland wordt deze periode ook wel de “hungry gap” genoemd. Als je echt met de seizoenen eet en alleen groente van dichtbij of uit je eigen moestuin merk je dat. Het is de periode waarin de wintergroenten op beginnen te raken en het nog een tijd duurt tot de eerste gewassen van het nieuwe teeltseizoen geoogst kunnen worden. In de winkel kan je nu wel al tuinbonen kopen. Ze komen uit Spanje. Ik wacht even op onze eigen tuinbonen van de moestuin.

Week 10 krijgen we altijd de eerste levering plantgoed. Het gaat om paksoi, sla en andijvie die allemaal in de kas geplant gaat worden. Bij dat planten negeren we de plantafstanden zoals die geadviseerd worden. We willen namelijk zoveel mogelijk plantjes in de kas zetten zodat we daar in week 16 en 17 van kunnen oogsten.

En verder: zijn de appel- en perenbomen en bessenstruiken gesnoeid, krijgen de aardbeien en de bloemen- en kruidentuin ook al weer volop aandacht, ondergaat de waterbak een metamorfose naar vijver met stromend water en is de imker een nieuwe bijenkast aan het bouwen.

Voor de komende dagen wordt helaas regen voorspeld. Zodra het droog genoeg is gaan we weer het land op want de uien moeten gepoot, bedden teeltklaar gemaakt, er moet nog compost uitgereden. Wij verklaren teeltseizoen 2019 voor geopend!

Wil je alvast een keertje komen kijken. Op maandag, dinsdag en donderdag is de tuin zeker open en ook al vaak op vrijdag en zaterdag.