Tuinbericht

Week 13-2019

Oogst deze week

  • vijver
  • wijn
  • waarnemen
  • oogstdiensters gezocht

Traditiegetrouw beginnen we het seizoen eind maart met een bijeenkomst om de vrijwilligers te bedanken. Samen zorgen ze er voor dat de moestuin er elk jaar weer prachtig bij ligt, dat het een gastvrije tuin is waar volop geoogst kan worden, waar de bodem goed verzorgd wordt en veel aandacht is voor biodiversiteit.

Opening van de vijver

Vorig jaar was het op deze seizoensopening steenkoud en vluchtte iedereen naar de kachel in de schuur. Dit jaar scheen de zon en was het buiten goed toeven. Een belangrijke handeling was de “opening” van de vijver. In de noordoost hoek van de tuin is een oude waterbak die vol gegroeid was met planten die van allerlei kanten aangewaaid waren en onzichtbaar was geworden door een rommelig hekje. De bak is nu weer zichtbaar, er staan planten omheen die we daar graag willen en je hoort er zelfs water kabbelen. Nu nog een beetje kaal maar het wordt vast een prachtige plek die ook fijn is voor salamanders en kikkers.

Waarnemen en proeven

De bijeenkomst stond in het teken van “waarnemen”. Aandacht geven aan wat er op de tuin en directe omgeving leeft en gebeurt door gebruik te maken van alle zintuigen: kijken, luisteren, ruiken en proeven, voelen. Een uitnodiging om af en toe stil te staan bij een bepaalde boom, plant, de bijen, vogels maar ook om dat wat groeit in de tijd te volgen en elke week weer iets nieuws te ontdekken. We wensen het iedereen die op de tuin komt toe dat hij/zij de rust kan vinden en aandacht op kan brengen om dit te ervaren.

En we hadden een nieuwe smaaksensatie. De eerste Leyduinwijn (van onze eigen druiven) is geproefd en werd goedgekeurd. Er is nog meer. Maar die laten we eerst nog wat verder rijpen en schenken we later dit jaar.

Preparaat voor de bodem

Op 30 maart hebben we alweer de volgende gebeurtenis op de tuin om het nieuwe seizoen te verwelkomen. Van 15.00 tot 17.00 roeren we het koehoornpreparaat en brengen het daarna aan over het land. Het is een van de BD preparaten om de processen in de bodem te versterken. Wil je daar bij zijn meld je dan aan bij Jan Willem (jwpiket@hotmail.com) maar spontaan langs komen mag ook. Voor deze gelegenheid maken we van de laatste pompoenen die nog op zolder liggen een lekkere soep.

Dan nog een paar weken wachten tot de opening van het oogstseizoen. De paksoi, sla en andijvie in de kas is al lekker aan het groeien. Je hoort het als het zover is.

Oogstdienst

Marja heeft ondertussen wel al het rooster voor de oogstdienst gemaakt voor de maanden mei en juni. In het rooster zijn nog een paar lege plekken. We zijn nog op zoek naar mensen voor een aantal zaterdagmiddagen. Wat houdt het in? Op dat moment treedt je op als gastheer/vrouw voor deelnemers en bezoekers. Je helpt mensen als ze vragen hebben en verwijst ze door naar ons (Marja en Marga) als je er niet uitkomt. Je zet koffie en thee. Als er iets te koop is (plantjes, jam, zaden, boeketten, cadeaubonnen e.d.) help je daarbij. Het is leuk werk waarbij je veel leert over de tuin en een mooie gelegenheid om veel deelnemers te leren kennen. Belangstelling? Neem dan contact op met marja@moestuinleyduin.nl.

Ben je benieuwd hoe de tuin er nu bij ligt? Kom gerust langs. We zijn deze week open op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdagmorgen en zaterdag.