Tuinbericht

week 21-2023: 25, 26 en 27 mei

Oogst deze week

  • lenteuitje
  • raapsteel, spinazie, rucola, (pluk)sla, mesclun (ten minste drie van de vijf)

De meeste paardenbloemen zijn uitgebloeid, evenals de paarse dovenetel. Nu is het de beurt aan de klaproos, margriet en korenbloemen. Hoe weet een bloem eigenlijk wanneer het tijd is om te gaan bloeien? Daglengte speelt daarbij een belangrijke rol.

Een plant kan de lengte van de dag meten en merkt dan of die langer of korter is dan de vorige dag. Daardoor weten ze welke tijd van het jaar het is en dus of het al tijd is om te groeien en bloeien. Maar er zijn natuurlijk ook andere factoren die meespelen zoals voldoende water, voeding en de temperatuur. We verheugen ons op alle bloemen in de bloementuin die nu in bloei komen. Waar we minder blij mee zijn is als gewassen zoals raapsteel, spinazie en rucola in bloei schieten voordat ze voldoende gegroeid zijn om te oogsten. Dat kan gebeuren omdat de plant in stress geraakt is bijvoorbeeld door kou of droogte. In de war dus waardoor ze niet meer goed kunnen bepalen wat de lengte van de dag is.

Over daglengte gesproken, de langste dag komt er aan en daarmee ook ons jaarlijkse “samen eten op de tuin”. Zet alvast in je agenda: vrijdag 23 juni vanaf 18.00. Meer informatie volgt.

Over de oogst

Raapsteel, (pluk)sla, spinazie, rucola of mesclun. Je gaat met minstens drie van de vijf naar huis. Voor een lekkere lentesalade doe je er ook nog een lenteuitje bij. Vind je de raapsteel of spinazie te taai, wok die dan heel kort even met het uitje. Lekker door een pastagerecht of linzen met bijvoorbeeld kerrie en andere kruiden.

Voor de nieuwe deelnemers: pluksla snij je vlak boven de grond af. Van het lente- ook wel bosuitje genaamd eet je alles op. Mesclun is een mengsel van snelgroeiende bladgroenten. De bloemetjes van de spinazie zijn niet lekker dus haal die er even uit voordat je de spinazie gaat bereiden.

De tuin deze week

Op 20 mei ging de beregening voor het eerst aan. Vaak is dat al eerder in het jaar. In 2020 bijvoorbeeld al begin april, zes weken eerder dus. Na een lange natte zitten we nu in een droge periode.

De tomaten en komkommers zijn geplant en zelfs al een keer gediefd. Vanaf nu moet dat een paar keer per week gebeuren. Het zonnescherm hangt weer boven de picknicktafel. Buiten de tuin is het nog best fris, maar “binnen” voelt het vaak al echt zomers aan.

Kijken

Loop even helemaal het middenpad af. Dan zie je dat de eerste sperziebonen boven de grond komen, evenals de pompoenen die gezaaid zijn. De peultjes hebben het een tijdje lastig gehad maar beginnen nu ook aan de groei te komen. De tuinbonen staan volop in bloei en onderaan de planten kan je al de eerste boontjes zien hangen. En de aardbeien … Nog even geduld.

Tot ziens op de tuin!