Tuinbericht

Week 20-2023: 19 en 20 mei

Oogst deze week

  • radijs
  • verse knoflook
  • spinazie

Week 20 is voor ons altijd een bijzondere week want dan komen de komkommer- en tomatenplanten. Dat betekent dat de kassen leeg moeten zijn, de grond gewoeld, compost gestrooid, touwtjes opgehangen, paden uitgemeten, stokjes waar de planten moeten komen. In de tomatenkas geven we veel water zodat de planten meteen goed kunnen wortelen.

Maar er komen ook nog heel veel andere plantjes dus ook daar moeten de bedden voor voorbereid worden. Genoeg om te plannen, over na te denken en te doen.

Week 20 is ook spannend omdat we dan niet zoveel te oogsten hebben. De tunnelkassen waar o.a. mooie paksoi en koolrabi uit kwam zijn leeg, alles moet nu van het land komen en daar is nog niet zo veel. Dus verwacht deze en de komende weken geen grote hoeveelheden groente. Kijk ook maar even in de winkel. Veel groenten komen uit het buitenland, uit de (verwarmde) kas of het zijn bewaargroenten die vorig jaar geteeld zijn zoals bieten, winterpeen en kolen.

Kan je zelf niet komen oogsten, stuur dan liever geen vervanger. Dit geldt ook voor volgende week.

Op donderdag 18 mei (hemelvaart) kan er niet geoogst worden.

Op zaterdag 3 juni staat onze imker om 14.00 klaar om je alles te vertellen over het wonderlijke lezen van de bij. Vanaf ongeveer 14.45 gaan we samen inventariseren wat voor bijen, sluipwespen en zweefvliegen er op de tuin rondvliegen. Allemaal insecten die belangrijk zijn voor de bestuiving van bloemen. Je hoeft geen ervaring te hebben om mee te doen. Hoe meer mensen er mee doen, hoe meer we leren en hoe leuker het is.

De foto bij dit tuinbericht is gemaakt door Ton Apon.

Over de oogst

Marja mailde me: “Oogst: knoflook, radijs,spinazie, restjes (zoals een beetje sla, een paar koolrabi, beetje rucola ) Geen mesclun , geen kruiden, ook weinig plantjes in verkoop. Wil je er bij vermelden dat het echt een hele krappe week is ! Nu weer een aantal dagen koud, groei valt stil of het schiet door. Helaas..mooier kunnen wij het niet maken”.

Maar van al die dingen bij elkaar en wat je verder nog in huis hebt, kan je wel iets lekkers maken. Improvisatiekoken heet dat.

De tuin deze week

Planten, schoffelen, wieden. Maaien waar het gras echt te hoog wordt en de slakken oprukken. Beregeningsbuizen leggen.

Helaas moeten we melden dat de torenvalken niet zijn gaan broeden in de kast die we daarvoor bestemd hebben. Verjaagd door de nijlganzen die we regelmatig in en op de kast zagen zitten?

Ganzen, het zijn niet onze favoriete dieren.

Waarmee het ook niet goed is gegaan zijn de zeven eitjes die een koolmees in onze brievenbus gelegd heeft. Het is bij het leggen gebleven, tot broeden kwam het niet.

Vorige week vrijdag kwamen acht mannen van de knutselclub Probus op bezoek. Ze gingen meteen aan de slag en ze zorgden er voor dat de opbouw van de nieuwe (tweedehands) glazen kas een stuk vorderde. Ze verankerden het frame en zetten alle glazen die nog heel waren op hun plek. Veel dank!

Naar buiten

Afgelopen zondag waren we naar een theatervoorstelling op een boerderij (Natuurlijk Genoegen) in de Schermer. De hele boerenproblematiek kwam langs: “over stikstof gaan we het NIET hebben”.

De boerderij heeft ook een camping en ik bleef daar een nachtje. De volgende ochtend sprak ik met de oude boer (83, zijn bedrijf is overgenomen door zijn zoon waar hij heel trots op is). Ik vroeg hem naar de grutto’s die regelmatig luid alarmerend over mijn tentje vlogen. Hoe gaat het met ze?

Hij vertelde dat hij als klein jongetje, als hij de koeien uit het land haalde, voortdurend werd aangevallen door de grutto’s, dat was steeds minder geworden, nu kwamen er langzaam weer meer. Zijn zoon doet veel aan weidevogelbeheer.

In de tent las ik de column van Peter Kuipers Munnike in de NRC: “Wennen aan achteruitgang is niet moeilijk”. Op de fiets terug naar huis hoorde ik twee keer een veldleeuwerik. Was daar steeds blij mee maar hoop wel dat ze niet nog verder gaan afnemen, aan dat idee wil ik niet wennen. Hier kan je de column lezen: peter-kuipers-munnike

Tot ziens op de tuin!