Tuinbericht

week 22-2023: 1, 2 en 3 juni

Oogst deze week

  • sla
  • radijs
  • verse knoflook
  • wat kruiden en eetbare bloemetjes
  • 3 juni Bijles van de imker

Mei is “maai mei niet maand”. We hebben ons er niet helemaal aan gehouden want vorige week hebben we al gemaaid op de plekken waar veel gelopen wordt. Met de maaimachine op een hoge stand zodat het gras niet te kort wordt. Zeker bij droog weer is dat belangrijk. Af en toe hebben we om bloemen heen gemaaid. Op andere plekken hebben we het maaien nog even uitgesteld. Voor tips over gras, ga naar: https://velt.nu/alles-over-gras.

Misschien ook even laten lezen aan je buren. Fietsend van de tuin naar het station zie ik aan de overkant van de Leidsevaart best veel biljartlakens die door robotmaaiers heel kort gehouden worden. Zijn die robotten niet zo af te richten dat ze wat vaker in hun hok blijven en het gras wat langer laten?

A.s zaterdag geeft onze imker Albert vanaf 14.00 Bijles. Hij vertelt over de bijen op Leyduin en over het leven van de bijen in het algemeen. Fascinerend om meer over te weten.

Na de Bijles gaan we een Bioblitz doen. Samen onderzoeken wat voor soort bijen, sluipwespen en zweefvliegen er rondvliegen op de tuin. Ben benieuwd of er op de niet gemaaide stukken meer insecten zijn. Bij de vijver hebben we al veel juffers en libellen gezien. We hopen dat er veel mensen mee doen. Kinderen zijn ook zeer welkom. Samen zien en ontdekken we meer.

Over de oogst

Sla, radijs, knoflook. Nog een keer. Waarom kunnen we deze gewassen al oogsten? Radijs is een koolsoort en groeit dus als kool (zo snel). De knoflook is vorig jaar al geplant en oogsten we al voordat de bolvorming op gang komt. De sla is opgekweekt door Jongerius plantgoed en hoeft alleen maar grotere bladeren te krijgen. Dus geen knol-, wortel- of vruchtvorming waar allemaal meer tijd voor nodig is.

Zorg dat je de knoflook helemaal uit de grond haalt en gebruik alles. Vind je de radijs te scherp, als je ze even roerbakt wordt de smaak milder.

Kijk ook even welke kruiden en eetbare bloemen je mag oogsten.

Over de tuin

Al weken lang een hoge drukgebied dat zorgt voor een noordoostelijke stroming. Schraal weer levert dat op. Droog, vrij koel, vaak zon, lage vochtigheidsgraad. Met de wind erbij betekent dat veel verdamping en dus beregenen. Het einde is nog niet zicht dus onze sproeiers draaien hun rondjes.

We zaaien deze week weer een bed sperziebonen en de kievitsbonen gaan de grond in. We hebben hulp van Flint en Sjoerd, leerlingen van college Hageveld die bij ons hun maatschappelijke stage doen. Van vrijwilliger/stagiaire Seppe nemen we vrijdag afscheid. Hij gaat tien weken op stap met vrouw en kind naar Spanje en Portugal. Vanaf begin dit jaar heeft hij veel werk verzet op de tuin. We hopen hem in augustus weer terug te zien.

Kijktip

Bij de peulen zien we de eerste bloemetjes verschijnen. Nog even dan worden de aardbeien rood. Kijk ook even naar de dahlia’s. De meeste hebben de winter goed overleefd.

Tot ziens op de tuin!