Tuinbericht

Week19-2021: 12, 14 en 15 mei

Oogst deze week

  • koolrabi
  • verse knoflook
  • bladgroente
  • rabarber (of de volgende keer)
  • Let op: volgende week géén oogst

Je kan deze week op woensdag, vrijdag en zaterdag komen oogsten. Donderdag (hemelvaart) is de tuin gesloten.

LET OP: Volgende week (week 20) is er geen oogst.

Het komt wel vaker voor dat we in het begin van het seizoen een weekje overslaan. De kassen zijn dan leeggeoogst en op het land moet alles nog op gang komen. Bij collegatuinders zien we hetzelfde. Op sommige tuinderijen (zonder tunnelkassen) moet het oogstseizoen nog beginnen. Het werk op de tuin gaat wel door want juist in deze periode is er veel te doen.

In week 21 ben je weer welkom om te komen oogsten.

Over de oogst

Koolrabi uit de kas. De laatste oogst uit de kas voordat volgende week de tomaten- en komkommerplanten de grond in gaan. Trek de plant uit de grond. Zoveel mogelijk van de grond achterlaten in de kist die daarvoor klaar staat. Het gaat natuurlijk om de koolrabiknol maar de bladeren en stengels zijn ook goed eetbaar.  Dus als het blad er nog fris uitziet gooi het dan niet weg maar neem het mee. Koolrabi kan je rauw eten, stoven, bakken of grillen. Voor recepten: kijk in de oogstwijzer op deze website.

Verse knoflook. Haal uit de grond met een schepje. Verse knoflook gebruik je als een bos- of lenteuitje. Dus alles gebruiken, zowel het groene als het witte gedeelte! Verse knoflook is niet om te bewaren en is wat frisser van smaak dan gedroogde.

Bladgroente. We zorgen er voor dat iedereen met een portie bladgroente naar huis gaat. Dat kan spinazie, raapsteel, rucola of mesclun (mengsel van snelgroeiende koolsoorten) zijn. Kijk op het bord wat de oogst is als jij op de tuin bent. Maak er een lekkere salade van of gebruik het voor een lentepasta.  De spinazie oogsten we al voor en kan meegenomen worden uit de schuur (als het regent) of we zetten het klaar bij de tafel buiten. De raapsteel, rucola en mesclun vlak boven de grond afsnijden zodat de plantjes weer kunnen aangroeien en we er nog een keer van kunnen oogsten.

Rabarber maakt het niet uit of het koud of warm is. Water is voor deze plant de belangrijkste factor. De regen van afgelopen week heeft voor een groeiexplosie gezorgd. We gaan ervan uit dat we deze week ongeveer de helft van de deelnemers rabarber kunnen meegeven. De rest komt dan de volgende keer aan de buurt. We zagen mensen al verlekkerd kijken naar de prachtige stelen en zich verheugen op rabarbertaart. Het kan ook eenvoudiger: even opzetten met een beetje water, rozijnen en appeldiksap erbij als zoetmiddel. Af laten koelen en dan door de yoghurt of kwark (of alleen de rabarber eten zonder iets erbij).

In de kruidentuin staan al wat vlaggetjes bij kruiden waarvan je mag oogsten. Ook de kruiden bij de muur tussen de peren mag je oogsten. Neem ook wat bloemetjes mee (viooltjes, madeliefjes) voor op een salade.

Over de tuin

In een week tijd zagen we heel veel verschillende weertypen langs komen. We zijn blij dat het niet meer zo  koud is en dat er voldoende regen is gevallen. Alles raakt nu goed aan de groei.

Hiermee is ook het schoffel- en wiedseizoen aangebroken. Veel van onze gewassen (wortel, pastinaak, biet) kiemen en groeien langzamer dan het onkruidzaad dat ook in de grond zit. Dat betekent een hoop gepriegel om de kleine wortelplantjes te ontdoen van al het onkruid. Soms gaat er zoveel in tijd zitten dat we het opgeven, alles weg schoffelen en opnieuw zaaien.

Let goed op welke bedden ingezaaid zijn. Soms is dat moeilijk te zien en merken we dat er toch over gelopen wordt. Blijf bij het oogsten op de paden tussen de bedden!

Deze week worden de kassen klaargemaakt (onkruid eruit, compost erin, grond losmaken, draden ophangen) omdat volgende week de tomaten- en komkommerplanten erin moeten.

Vorig jaar hadden we rond de ijsheiligen(half mei)  nachtvorst. De dahlia’s die toen al behoorlijke scheuten hadden gemaakt zagen er daarna zielig uit maar later trok dat gelukkig nog goed bij. Nu zie je bij een  deel van de dahlia’s net groene blaadjes boven de grond komen. Veel dahlia’s lijken de winter (muizen?) niet goed doorgekomen te zijn maar gelukkig staan er bij de opkweekkas al nieuwe plantjes klaar ter vervanging.

Kijktip

Een paar tips.

De tuinbonen groeien hard en beginnen in bloei te komen. In de bloementuin komen steeds meer van de meerjarige planten boven de grond en zijn eenjarigen uitgeplant. Nog niet in bloei maar wel veelbelovend. Op veel plekken hebben de klaprozen zich uitgezaaid. Als ze niet in de weg staan hebben we ze laten staan.

Een paar bessenstruiken die het niet goed deden hebben we weggehaald en geplant aan de boskant van de tuin. Daar hebben ze het beter naar hun zin en zien we mooie trosjes hangen.

Met dank aan Ton Apon voor de foto die bij dit tuinbericht is geplaatst. Genomen op 6 mei. Ondertussen zijn de bomen al veel verder in blad gekomen.

Tot ziens op de tuin!