Tuinbericht

Week 18-2021: 6, 7 en 8 mei

Oogst deze week

  • andijvie
  • radijs
  • en nog een derde groente

Nog even moed houden. Volgens de weersvoorspellingen komt er vanaf dit weekend echt beter weer. De temperatuur in april lag ver beneden het gemiddelde en nu ik dit schrijf (4 mei) hebben we storm, regen en niet meer dan 10 graden. De plantjes op het land waren blij met de regen van vorige week maar snakken (net als wij) ondertussen wel naar warmer weer.

Let op: deze week kan er niet op woensdag (5 mei) geoogst worden. Wel op donderdag, vrijdag en zaterdag. Volgende week zijn we dicht op Hemelvaartsdag (donderdag 13mei).

Vanaf deze week zijn er plantjes te kopen van kruiden en eenjarige bloemen. Alleen te koop voor deelnemers. Koop alleen wat je zelf nodig hebt want anders zijn we snel uitverkocht. Contant betalen over geld overmaken naar de bankrekening van VOF Moestuin Leyduin, NL12TRIO 0197 9982 59.

Over de oogst

Een bescheiden oogst deze week. Dat heeft te maken met het seizoen (alles moet nog op gang komen), het weer (te lage temperaturen) en omdat een deel van de sla in de kas (ook daar was het koud) niet goed gegroeid is of is gaan smetten.

We gaan er wel weer voor zorgen dat jullie met drie verschillende groenten naar huis gaan.

Deze week andijvie uit de kas en radijs van het land. Het derde gewas is nog een verrassing. Denk aan een lekkere mix van verschillende soorten sla en mesclun of aan verse knoflook. Of we al spinazie gaan oogsten weten we nog niet. Die moet eigenlijk nog wat groeien maar als we te lang wachten is er kans op doorschieten. Keuzes, keuzes …

Over de tuin

Doekje op – doekje af. We leggen vliesdoek over de plantjes omdat het daaronder net wat warmer is, tenminste als de zon schijnt. Maar als de doeken nat zijn van de regen komt er van die opwarming niets terecht. Dus toch maar de doeken eraf? Bij de sla hebben we dat gedaan. Ziet er ook veel mooier uit. Nu maar hopen dat er geen ganzen komen die zich tegoed doen aan de jonge slablaadjes. Bij de kolen twijfelen we niet. Die staan allemaal in een tunnel gemaakt van plastic bogen overdekt met klimaatdoek of insectengaas.

In andere jaren begonnen we eind april al met het zaaien van sperziebonen, maïs en pompoen. Daar hebben we nu nog even mee gewacht. Zodra het weer het toelaat gaan we het doen. Het duurt dan even tot het zaad ontkiemd is dus van de ijsheiligen hoeven we dan niet meer te vrezen. Wil je daar meer over weten, lees dan: https://www.deboonindetuin.nl/2016/04/alles-over-de-ijsheiligen.html

Kijktip

Loop even de tuin op. Linksachter zie je de slabedden en daar weer achter de aardpeer. Dat gewas is onverwoestbaar en komt weer of geen weer gewoon boven de grond.

We zien jullie graag op de tuin!

P.S. Een aantal jaar geleden deelde ik (Marga) regelmatig een gedicht. Dit gedicht van Annie M.G. Schmidt wil ik jullie niet onthouden.

MEI

Wanneer ik u een goede raad mag geven:

De vlier bloeit, het is Mei. Vooruit, pluk vlier!

Het is niet zo vaak Mei meer in uw leven,

misschien nog dertig keer, misschien nog vier.

U kunt die tijd natuurlijk ook benutten

door de courant te lezen hier op aard.

Er zijn zeer veel couranten hier beneden,

maar zijn ze, achteraf, de moeite waard…

Want als u strakjes binnen wordt gelaten,

daarginder op die ster, in het portiek,

dan zult ergens over moeten praten

en niet zo heel veel over politiek.

Als u de E.E.G. daar gaat bespreken,

dan luisteren ze weliswaar beleefd,

maar ’t zijn daar op die ster volslagen leken,

ze weten echt niet waar u ’t over heeft.

Vertel hun dus maar niets van filmjournalen,

zeg überhaupt maar niets van Polygoon.

Begin maar liever over nachtegalen,

die kennen ze. Vertel hun maar gewoon

hoe lief de merels zijn op deze aarde

in Mei. En hoe ’t met de seringen staat.

Dan strijken ze daar zachtjes langs hun baarden

en zeggen: Ja, zo was het. Inderdaad.

En daarom moet u voor die tijd wel weten

hoe pruimenbloesem ritselt als het waait,

en hoe de vlier bloeit. U moet niet vergeten:

de Meien zijn betrekk’lijk dun gezaaid.