Tuinbericht

Week 44 (2, 3, 4 november)

Oogst deze week

  • worteltjes
  • biet
  • knolselderij
  • andijvie

Toch nog niet de laatste oogstweek zoals ik vorige week even dacht. Dat wordt week 45. Met op 11 november de laatste oogstdag. We sluiten tussen 13.00 en 15.00 het seizoen dan feestelijk af met soep, pizza uit de oven, verhaal van de imker en “schouw”. Gezamenlijk een rondje over de tuin om te zien wat er dit jaar gebeurd is en om afscheid te nemen.

Op 25 november houden we dan onze jaarlijkse evaluatiebijeenkomst van 14.30 (inloop vanaf 14.00) tot 16.30. Komt allen, er zijn belangrijke nieuwe ontwikkelingen.

Heb je dan nog niet genoeg van de tuin, op zondag 26 en woensdag 29 november geeft Simone Visser workshops Pompoen inspiratie. Verrassende recepten, samen koken en samen eten. Zeer aanbevolen.

Voor meer informatie: kijk in de agenda van deze website.

De oogst deze week

De worteltjes zijn de afgelopen weken wel iets dikker geworden maar blijven kort. Misschien ook wel slim van ze want daardoor hebben ze niet met hun punt in het water gestaan. Goed afspoelen en borstelen. Schrappen hoeft niet.

Herinner je je nog hoeveel kroppen sla en andijvie je een aantal maanden geleden mee naar huis nam?  In zes weken tijd van klein plantje volgroeid tot een volle krop. Dat waren  andere tijden. De andijvie die we deze week oogsten staat al twaalf weken in de grond en haalt niet de omvang van de eerder aanplant. Wel fijn om nog wat groene bladgroente te oogsten.

Het woord “comfort food” viel afgelopen week op de tuin. Bieten en knolselderij horen daar wat mij betreft bij. Hartverwarmend, smaakvol en op veel manieren te bereiden.

Kijk waar er nog meer vlaggetjes staan. Nog steeds bij de snijbiet. Hoewel de blaadjes wel steeds kleiner worden.

De tuin deze week

Ik had aan de boswachters gevraagd of we een palenlichter mochten lenen om de palen die rond het kleinfruit in de voortuin stonden weg te halen. Maar er bleek zoveel menskracht op de tuin aanwezig dat het ook zonder speciaal gereedschap een klus was die in een mum van tijd geklaard was. Ook op andere plekken in de voortuin is al hard gewerkt. Neem er een kijkje.

Er is een gewas dat al voor de winter de grond in gaat, knoflook. Wil je ook knoflook telen in je tuin? Haal een bol uit elkaar. Stop de teentjes ongeveer tien centimeter onder de grond zodat ze geen last hebben van eventuele vorst. Volgend jaar jullie is een teentje als het goed gaat dan uitgegroeid tot een bol.

Kijktip

Ga op zoek naar de Mexicaanse zonnebloem. We hebben geen idee waar die vandaan komt maar ineens stond ze te bloeien. Meer dan twee meter hoog met een mooie oranje bloem en nog heel veel knoppen. Hopelijk gaan die nog open. De foto is van Arendie en Henk Herwig die de bloem ook gedetermineerd hebben.

Tot ziens op de tuin,

Marga, tuinteam (Marja, Jan Willem, Ineke en Corrie) en de stagiaires (Simone, Sofie, Martin, Mariska, Ingrid en af en toe Eric)