Tuinbericht

Week 45 (9,10, 11 november)

Oogst deze week

  • De laatste oogst.
  • Opruiming

De laatste oogstweek van 2017

Vanochtend had ik voor het eerst dit najaar handschoenen aan toen ik naar de tuin fietste. Die lag er prachtig berijpt bij. Dat er vorst aan de grond was geweest konden we zien omdat sommige planten er bij waren gaan liggen. In de loop van de ochtend gingen ze weer rechtop staan.

Maandag heb ik aan alle deelnemers per e-mail een bericht gestuurd over de afronding van dit jaar en over het aanmelden voor 2018. Als je dat bericht niet gekregen hebt, laat het dan weten.

Een kort bericht deze week. Maar op de tuin zijn we nog niet uitgepraat kom naar de laatste oogstdag (11 november) of de evalutiebijeenkomst (25 november).

Ook is er een uitnodiging van het Louis Bolk instituut (onderzoeksinstituut op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid) aan de deelnemers van Moestuin Leyduin voor een gesprek (14,30 tot 16.00) en een lezing (16.15 tot 17.15) in onze schuur. Voor meer informatie kijk in de bijlage uitnodiging-voor-deelname-focusgroep-consumenten-leyduin-3

Over de oogst

Opruiming. Dat betekent restpartijen. Er is nog een restje knolselderij, er zijn nog vier kisten uien en anderhalve kist sjalotten, er zijn nog een paar kisten schorseneer en nog wat pastinaak. Er zijn ook zestig koolrabi’s. Als je weet dat er in  week 32 280 koolrabiplantjes de grond in zijn gegaan is dat maar een schamele oogst. De rest heeft het niet gered. Komt het doordat ze in het water hebben gestaan? De raapjes hebben daar zeker last van gehad. We gaan ze uit de grond halen en zien dan wat de opbrengst is. Alles, waarvan niet voldoende voor iedereen is, gaan we verdelen.

Daarnaast hoop ik dat er voor iedereen nog worteltjes, aardpeer en palmkool is.

Over de tuin deze week

De voortuin maakt een metamorfose door. Het kleinfruit is al verhuisd. De plek waar de bloementuin komt,  komt langzaam vrij. Dat maakt het beter mogelijk om plannen te maken voor de inrichting. Rechte bedden of juist organische vormen? Verschillende mensen hebben al over deze vraag gebogen.

Kijktip

Een tip voor 11 november. Neem een kijkje bij de pizza-oven (van 13.00 tot 15.00), bij de imker (14.00) of doe mee aan de schouw (15.00)

Tot ziens in de tuin!