Tuinbericht

week 41-2023: 12, 13 en 14 oktober

Oogst deze week

  • knolselderij
  • rode kool
  • sla en/of andijvie
  • radijs of rammenas
  • prei, knoflook of ui
  • en vast nog meer

Aan het einde van het oogstfeest vraagt er altijd wel iemand: hoeveel mensen waren er eigenlijk?

We blijven het antwoord dan schuldig want we hebben niet geteld maar er was precies het aantal mensen dat je zou willen. Het was gezellig druk. Nieuwe deelnemers en mensen die al jaren bij de moestuin horen. Een mooie mix van kinderen en volwassenen.

We kijken terug op een geslaagd oogstfeest met muziek, veel lekker eten, de pizza-oven die constant in gebruik was evenals de vuurschaal, mooie knutselwerkjes, het Leyduinlied met een nieuw couplet, veel bereidwillige handen om te helpen bij het opruimen en afwassen. Dank aan iedereen die er was. En nee het oogstjaar is hiermee nog niet voorbij. We oogsten nog tot half november.

Sommige vogels zoals het baardmannetje kunnen hun maag aanpassen aan hun zomervoedsel (insecten, wormpjes enz.) en wintervoedsel (met name zaden). Wij gaan onze magen en darmen ook langzaam weer instellen op andere voeding. Van veel bladgewassen en zomers vruchtgewassen die licht verteerbaar zijn gaan we over naar de zwaardere kost zoals knolselderij, pastinaak, aardpeer. Knol- en wortelgewassen die maanden op het land hebben gestaan en voeding hebben opgeslagen om de winter door te komen. Ze zullen je darmen weer aan het werk zetten.

Deelneemster Mila Bon verkocht al eerder haar zelfgemaakte zeep op de tuin. Erg fijn om zelf te gebruiken of om cadeau te doen. Zij heeft nu een speciale aanbieding voor deelnemers van de moestuin. Op de tuin vind je haar flyer.

Over de oogst

Knolselderij: gebruik een riek om de knol uit de grond te halen. Blad gebruiken voor in de soep. In de oogstwijzer vind je lekkere recepten voor het bereiden van de knol.

Rode kool: gegroeid en geoogst op Berkenrode dus op te halen bij onze oogstkraam.

Andijvie en/of sla. Of het en of of wordt hangt af van de weersomstandigheden. Je gaat in ieder geval met een krop en misschien dus twee naar huis.

Een lookgewas: denk aan prei of knoflook of ui.

Radijs/rammenas: kijk op het bord. Van de radijs kan je ook goed het blad gebruiken. Zoek naar de grote. Eet ze rauw (zoals Marja) of stoof ze (zoals Marga).

Voor degenen die vorige week nog geen kievitsbonen (borlottibonen) mee hebben genomen is er misschien deze week een portie maar op = op. In de groentebijbel van Mari Maris staat een heel hoofdstuk hoe je deze bonen kan bereiden. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn en kost ook niet veel tijd.

Over de tuin

Fred Hagens meet elke week het suikergehalte van de wijndruiven. Dat mag nog wel wat hoger worden. We plannen nu (onder voorbehoud) woensdag 18 oktober als oogst- en wijnmaakdatum. Heb je belangstelling om erbij te zijn laat het dan weten.

De aardbeien die we in augustus plantten zijn goed aangeslagen. Kijk er even naar als je er langs loopt.

Het is nu vooral een kwestie van de tuin leegoogsten, opruimen, nog een keer schoffelen, bedden afdekken. Het enige gewas dat we nog gaan poten dit jaar is de knoflook, zodat we volgend voorjaar lekkere verse knoflook kunnen oogsten.

Tot ziens op de tuin!