Tuinbericht

week 42-2023: 19, 20 en 21 oktober

Oogst deze week

  • koolrabi
  • raapsteel
  • pompoen
  • sla
  • pastinaak
  • en waar verder nog een vlaggetje staat

In de eerste oogstweek van dit jaar (half april) dook iedereen de kas in om daar te oogsten. Lijkt al weer lang geleden én wat is de tijd weer snel gegaan. Kan dat allebei tegelijk? Ook deze week oogst uit de kas.

We gaan er nu vanuit dat week 45 de laatste oogstweek wordt dus 11 november de laatste oogstdag. We sturen daar bericht over.

Deze week weer een tasje vol met lekkere groenten.

Over de oogst

Koolrabi uit de kas. Van sommige planten is het blad opgegeten door de rupsen van het koolwitje maar voor de knol maakt dat niet uit.

Pompoen. Nog een keer pompoen. Heeft denk ik niemand bezwaar tegen. Kies je een spaghettipompoen (geel, langwerpig) wees er dan op bedacht dat die een andere bereiding vraagt.

Raapsteel uit de kas of van de ‘koude’ grond.

Sla.

Pastinaak of spruitjes. We hebben zowel op Berkenrode als Leyduin pastinaak staan maar kunnen niet goed inschatten hoeveel het is. Voor de spruitjes geldt dat we niet voor iedereen tegelijk een portie hebben.

Het kan zijn dat we van een van de bovenstaande gewassen niet genoeg hebben voor iedereen maar daar komt dan iets anders voor in de plaats.

Over de tuin

Als je komt oogsten zijn de wijndruiven geplukt en kunnen we je laten weten hoeveel liter wijn we kunnen verwachten.

Vorige week voelde het af en toe nog zomers nu hebben we echt herfstige temperaturen. Dat is even wennen. Onze poezen bereiden zich al weer voor op de winter. Net als wij doen ze hun dikkere jas aan.

Tot ziens op de tuin!