Tuinbericht

week 39-2022: 29 en 30 september en 1 oktober

Oogst deze week

  • rode kool
  • wortel
  • ui
  • krop sla
  • courgette/tomaatjes/appel/peer zo lang de voorraad strekt
  • snijbiet/palmkool/rucola/mesclun enz.
  • bloemen en kruiden

Niet meer zonder regenpak de deur uit. Zomerkleren opgeborgen. Dekentje op de bank. Dat heb ik ondertussen geregeld. Nu ook weer nadenken over gerechten met rode kool, knolselderij, pompoen, aardpeer enz. De rode kool komt deze week aan de beurt. Lekker lang laten sudderen? In de oven? Niet zo energiezuinig. Hoe lossen jullie dit op? We horen het graag. Onderaan dit bericht in ieder geval een paar tips over ecologisch koken.

Oogstfeest

Taco van Maanen die dit jaar ons oogstfeest organiseert schreef de volgende tekst.

Dag deelnemers van Moestuin Leyduin,

De maand oktober nadert en dat betekent ook weer tijd voor het Oogstfeest! Dat is gepland op zondag 9 oktober van 13 tot 16 uur.

Het oogstfeest kent een aantal dierbare elementen; net als  in vorige jaren vragen we iedereen om iets lekkers mee te nemen. Kies voor een lunchgerecht dat je met anderen kan delen. De pizza-oven gaat ook weer aan. Wil je een pizza bakken, neem dan deeg en beleg mee. En neem wat lekkers te drinken mee.

Er is muziek van de Boothill B’s die deze middag twee keer zullen optreden en al vanaf 13.15 acte de presence geven. Dus wees op tijd J.

Ook Vocal Group Good Vibes is present en zingt meerstemmig a-capella van lichte popmuziek tot liedjes met een knipoog. Muziek die raakt en vermaakt.

En natuurlijk ontbreekt het samen zingen van het Leyduinlied ook niet (met mogelijk een nieuw couplet van Hanneke Koek?). En wie weet zal nog meer muzikaal talent aanwezig zijn.

Tessa Scholten (deelneemster en initiatiefneemster van SpelenderWijs Op Reis) zal vanaf ongeveer 14.00 een aantal activiteiten voor kinderen organiseren. En ook Joke Ruis zal een mooie knutseltafel klaar hebben staan. Neem dus vooral ook je kinderen en/of kleinkinderen mee. Zij zijn van harte welkom.

Mocht het heel slecht weer zijn dan wordt het Oogstfeest uitgesteld. Kijk bij twijfel op zaterdag 8 oktober op de website waar we dat in de agenda zullen laten weten

Leuk als jullie er allemaal zijn!

Met hartelijke groet,

Marja, Marga en Taco

P.S 1) Nee, het is niet de laatste oogstweek. We gaan zeker nog een week of vijf door.

 

Over de oogst

Rode kool. Ze komen van Berkenrode. We snijden ze in stukken omdat ze heel groot zijn. Ook dan kan je de kool nog lang bewaren.

Wortel. Ook van Berkenrode.

Ui. Hoef je ook al niet zelf van het land te halen en kan je ophalen bij de oogsttafel.

Krop sla. Daarvoor moet je wel het land op. Aan de sla kunnen we duidelijk zien dat het groeiseizoen voorbij is. Ze worden niet groot meer.

Waar verder nog vlaggetjes staan zoals palmkool, snijbiet, bleekselderij, rucola, mesclun.

Misschien nog een courgette of een paar tomaatjes en een appel of peer.

Bloemen? Vorige week werden er nog prachtige boeketten gemaakt.  Hopelijk deze week weer, hoewel veel bloemen het nu zo langzamerhand opgeven. Zoek even naar de herfstaster (wit of paars) die op verschillende plekken op de tuin in bloei komt. Je mag overal plukken, behalve van de zonnebloemen, die laten we staan voor de vogeltjes. Wil je toch gele bloemen pluk dan van de aardpeer.

Over de tuin

Fijn dat we de (meeste) pompoenen en appels al geoogst hebben. Ik herinner me de herfst van 2019 waar de pompoenen op een gegeven moment in het water dreven. Ook nu heeft de tuin weer veel water te verduren. Tot nu toe zakt alles gelukkig nog weg en blijft het land begaanbaar.

We hopen dat er weer kastanjes geraapt worden bij de grote kastanje die op de tuin staat. Neem er veel mee. Zo voorkomen we dat ze wortel schieten en we veel tijd kwijt zijn om ze uit de grond te halen.

Energiezuinig koken: een paar tips.

Ik gebruik een “hooikist” voor rijst, linzen, kikkererwten enz. Even aan de kook brengen en daarna op een warme plek wegzetten. Bij mij is dat gewikkeld in een theedoek, daarna onder een dekbed of deken. Meestal doe ik een grote portie zodat ik er twee dagen mee kan doen. Kikkererwten en droogbonen van te voren een aantal uur laten wellen. ik realiseer me dat dit best lastig is als je ’s avonds van je werk komt en snel wat eten klaar wil maken.

De biet die ik vorige week meenam naar huis woog 600 gram. In stukken gesneden was hij heel snel gaar. Ook daarbij kan je kiezen voor de hooikistmethode.

Als ik de oven gebruik probeer ik er altijd voor te zorgen dat er verschillende gerechten/baksels gelijk in staan. Voorverwarmen doe ik niet en ik zet de elektrische oven al minstens tien minuten uit voordat het gerecht klaar is.

In het kookboek: Ecologisch koken van VELT vind je nog veel meer tips. Verder natuurlijk zo min mogelijk voedsel verspillen, eten met het seizoen en van dichtbij en ook zuinig omgaan met water.

Recept rode kool met kaneelappel

Nodig: 1/2 rode kool, 1 ui, 2 laurierbladeren, 1 à 2 cm verse gember of 1 tl gemberpoeder, 2 el appeldiksap, 1 tl gemalen koriander , vers gemalen peper, zeezout naar smaak,  olijfolie. Voor de gebakken appelschijven: 1 grote appel, kaneel naar smaak, (bruine) suiker naar smaak, een klontje boter, 2 el zure room.

Bereidingswijze:

Gember schillen en raspen op een fijne rasp. Rode kool in smalle reepjes snijden. Ui klein snijden. Rode kool in 10 à 20 min gaar stoven in appeldiksap en eventueel een klein scheutje water met de ui, gember, laurier, peper en koriander. Appel schillen, het klokhuis er uit boren en in schijven van ongeveer 1 cm dik snijden. Appelschijven bestrooien met kaneel en suiker en in boter zacht en bruin bakken op een laag vuur. Laurierbladeren verwijderen uit de rode kool en de stoofschotel op smaak brengen met zout. Serveer op elk bord de rode kool met de appelschijven versierd en een toefje zure room er bovenop.

Tot ziens op de tuin!