Tuinbericht

week 40-2022: 6, 7 en 8 oktober

Oogst deze week

  • pompoen
  • prei
  • koolraap
  • kropje sla
  • biet
  • waar verder nog een vlaggetje staat
  • bloemetje en wat kruiden

Zondag 9 oktober vieren we ons oogstfeest. We hopen dat jij er ook bij bent. Lukt het je niet om eerder in de week te komen dan mag je tijdens het feest ook oogsten. Meer informatie over het oogstfeest vind je in het tuinbericht van vorige week en in de agenda van onze website. We gaan er van uit dat het weer goed is maar mocht het toch anders zijn (regen) dan gaat het niet door en blijft de poort gesloten.

Een extra reden om je (klein)kinderen mee te nemen naar het oogstfeest: broodjes bakken aan een stok in de vuurschaal.

N.a.v. mijn vraag voor tips m.b.t. energiezuinig koken gaven verschillende deelnemers aan dat ze erg enthousiast zijn over het gebruik van een snelkookpan. Meerdere deelnemers gebruiken het principe van de hooikist. Een modernere vorm is de hooimadam (even opzoeken op internet). Ga ik denk ik ook aanschaffen want een pan met bieten die ik in bed onder een dekbed had gezet viel om. Niet zo goed voor je matras.

Over de oogst

Prei. Alleen de prei is deze week al voorgeoogst en kan je ophalen bij de oogsttafel. De rest moet je zelf van het land of uit de kas halen.

Pompoen. Haal een lekkere pompoen uit de glazen kas. Je kan kiezen uit oranje, groen, rond of flesvorm of probeer een keer de de kleine, mooi gestreepte, zeer smaakvolle sweet dumpling. Voor alle pompoenen geldt dat je ze niet hoeft te schillen.

Koolraap. Een echte herfst/wintergroente. Lang te bewaren buiten de koelkast. Vergeten groente? In de oogstwijzer vind je verschillende recepten.

Biet. Onderaan dit bericht een recept voor bietenrisotto.

Sla. Klein maar nog steeds goed van smaak.

Waar verder nog een vlaggetje staat en kruiden en bloemen. Hopelijk lukt het ook deze week weer om een mooi bosje bloemen bij elkaar te plukken. Kruiden en bloemen mag je in de hele tuin plukken dus ook als er geen vlaggetje bij staat.

Over de tuin en nog meer

Nog steeds goed toeven op Moestuin Leyduin. Zeker met het mooie herfstweer dat we deze week hebben. Advies: ga zo veel mogelijk naar buiten! Laat je telefoon een keer thuis. Of als dat te lastig is zet hem dan in ieder geval niet aan.

Het tuinwerk neemt nu duidelijk af. Bestaat uit oogsten op Berkenrode, opruimen en composteren van gewasresten, bedden bedekken, onkruid uit trekken en schoffelen waar het toch nog ingetoomd moet worden en kastanjes rapen.

In haar column in NRC schrijft Marjoleine de Vos over de kastanje “dat het een wonder is dat uit zo’n houten bolletje weer zo’n hele enorme kastanjeboom kan groeien” en ze citeert het gedicht De kastanje van Tom van Deel. Het gaat als volgt:

De kastanje

Is de kastanje wel genoeg bezongen?

Zoals hij valt en splijt en vrijkomt.

Dat hij het binnenste is van zichzelf,

de glanzende samenvatting van een boom,

de vijfvingerige, die in het najaar

zijn koninkrijk verstrooit, al is het

nog zo dichtbij huis. De kastanje

zou ik willen bewaren, in een broekzak

of een jas, om hem bij het voortleven

waar dan ook geregeld even aan te raken

en aan hem te ruiken. Want hij ruikt

zo goddelijk licht, en ruist van het begin.

Deelneemster Anne Gelderloos is actief bij het Trefpuntcafé in Bennebroek. Zij vroeg me om in het tuinbericht de volgende bijeenkomst aan te kondigen. Op 7 oktober vertelt Marga Verheije over Moestuin Leyduin en het belang en geluk van zelf je groente oogsten. Aanvang 20.30. Inloop vanaf 20.00. Adres: Akonietenplen 1 in Bennebroek.

Bietenrisotto

Nodig: 4 bietjes (ongekookt en ongeschild) of een grote die je in stukken snijdt, 1 ui (gesnipperd), 2 knoflooktenen (gesnipperd), 300 g risottorijst, 750 ml rode bietensap, 500 ml kokend water, 2 blokjes groentebouillion, 2 stengels selderij, 150 g feta, paar takjes dille.

Bereiding: Kook de biet gaar in ca. 15 minuten, afhankelijk van de grootte. Laat afkoelen en verwijder de schil. Snij in kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie. Fruit de ui en de knoflook en bak de rijst mee tot die glazig ziet. Voeg al roerend scheutje voor scheutje het bietensap toe. Meng het water met de bouillionblokjes en voeg dit ook langzaam toe. Blijf goed roeren. Proef na 20 minuten of de risotto gaar is. De rijst moet zacht zijn, maar toch nog een bite hebben. Voeg de gesnipperde selderij toe voor een frisse crunch en breng op smaak met zout en peper. Schep de risotto op de borden en bestrooi met de blokjes biet en verkruimede feta. Maak af met een scheutje extra vergine olijfolie en wat takjes dille.

Uit: recepten herfst Odin

In hetzelfde blaadje staat ook een recept voor pompoenrollade. Ik leg het bij de namenlijst.

Tot ziens op de tuin!