Tuinbericht

Week 36-2019: 5, 6 en 7 september

Oogst deze week

  • biet
  • ui
  • prei
  • sla of boon
  • vruchtgewas
  • bloemen en kruiden

De meteorologische herfst is begonnen. En daarmee ook de “derde helft” van dit seizoen. In gedachten delen we het oogstseizoen in drieën. De eerste tien weken (16 t/m 25) komt alles op gang, week 26 t/m 35 is de periode van overvloed en nu gaan we weer langzaam afbouwen tot ongeveer half november.

Let op de oogsttijden in september: donderdag van 9.00 tot 19.30, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 16.00.

Over de oogst

De uien zijn mooi opgedroogd. Deze week voor iedereen een portie. De bieten komen van Berkenrode. Zowel bij de bieten als uien zitten veel grote exemplaren. We zien vaak dat deelnemers kiezen voor de middelmaat. De grote blijven dan over voor de mensen die later komen. Wees solidair met je mede-oogsters en neem ook eens een grote biet of ui mee. Ik nam een paar weken geleden een biet van 900 gram mee. Goed afgeboend en daarna in stukken gesneden gekookt. Smaakte prima. Je hoeft bieten dus niet in z’n geheel te koken.

Lang niet vertoond: deze week niet voor iedereen een krop sla. De reden is dat we twee weken geleden per aandeel twee kroppen hebben laten oogsten. Door het warme weer was de sla daaraan toe. Deze week keuze uit sla of boon. Dat kan sperzie-, snij-, of pronkboon zijn. De sperzieboon oogsten we soms terwijl ze nog dun zijn. Dat heeft er mee te maken dat het einde van het sperzieboonseizoen al weer aanbreekt. De planten kunnen dan last van schimmel krijgen. In de gangbare landbouw wordt daar tegen gespoten met bestrijdingsmiddelen. Dat doen wij niet.  We oogsten ze gewoon wat eerder. Kleinere bonen betekent minder gewicht maar ze zijn gelukkig wel al goed op smaak.

En verder: nog een keer prei, een vruchtgewas (tomaat, courgette, patisson, komkommer) en overal waar verder vlaggetjes op het land staan.

De tuin deze week

Vorige week zaterdag zijn er 1200 winterposteleinplantjes en meer dan 800 veldslaplantjes de grond in gegaan. Omdat het toen erg droog was hebben de plantjes meteen water gekregen. Het gaf een lentegevoel. Het gaat echter om gewassen die juist goed gedijen in de herfst en de winter. Ze houden van lage temperaturen.

Door alle Afrikaantjes ziet de tuin er nog lekker vol en kleurig uit. Zodra er een bed vrij komt zorgen we meteen weer voor bedekking zodat de bodem afgedekt de winter ingaat. Dat kan een laag mulch (compost) zijn of Japanse haver die we inzaaien als groenbemester.

Tot ziens op de tuin!