Tuinbericht

Week 35-2019: 29, 30 en 31 augustus

Oogst deze week

  • prei
  • wortel
  • sla
  • sperzie-, pronk-, snijboon
  • snijbiet en ijskruid
  • bloemen

De tweede hittegolf van dit jaar. Gelukkig is die voorbij als jullie deze week komen oogsten.

Vanaf volgende week stappen we af van de zomeroogsttijden van juli en augustus. We passen de tijden wel een beetje aan omdat we merken dat veel mensen het prettig vinden dat we ’s ochtends al wat vroeger beginnen.

Deze week: donderdag van 9.00 tot 21.00, vrijdag van 9.00 tot 16.00 en zaterdag van 9.00 tot 15.00.

In september: donderdag van 9.00 tot 19.30 (de dagen worden snel korter), vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 16.00.

Vorige week donderdag hadden we weer een gezellige “samen eten op de tuin” avond. We zijn nu aan het nadenken over het oogstfeest. Wanneer en welke invulling? Eind september of begin oktober. Heb je ideeën voor activiteiten tijdens het feest of optredens, iets speciaals voor kinderen, wil je zelf een bijdrage leveren in de vorm van een optreden? We horen het graag. Zo wordt het echt een oogstfeest van ons allen.

Over de oogst

De prei en wortel komt van Berkenrode. De wortels doen het daar een stuk beter dan op Leyduin. Dus deze keer geen mini-worteltjes. Bij het oogsten halen we het loof eraf. We wassen ze niet. Zo zijn ze het best te bewaren.

Verder bonen: sperzieboon/snijboon/pronkboon. We zorgen dat iedereen een mooie portie krijgt. De pronkboon dankt haar naam aan de bloemen, die vallen meer op dan de bloemen van de snijboon. De bereidingswijze van pronk- en snijboon is hetzelfde. Ik snij ze in stukken van zo’n 2 centimeter.

Ook weer een vruchtgewas: courgette/patisson/komkommer of tomaat.

Natuurlijk sla en snijbiet voor de liefhebber. Van het ijskruid kan ook nog steeds gesneden worden. Het is in bloei gegaan. Mooie witte bloemetjes. De bijen blijken er dol op te zijn.

We hopen dat er voor iedereen dahlia of een zonnebloem is. Een deel van de zonnebloemen laten we staan. In de herfst en  winter komen er veel vogels op af. Net als bij alle andere gewassen wordt er van de bloemen ook vooral vooraan op de bedden geplukt. De moeite waard om eens een stukje door te lopen. Bij de zonnebloemen: pas op voor de schorseneren die er vlak naast staan.

De tuin deze week

Deze tijd van het jaar zijn we veel aan het oogsten op Berkenrode. De uien zijn daar al van het land. Deze week oogsten we er prei en wortel. Het is altijd een beetje gokken hoeveel we mee moeten nemen. We willen voldoende voor iedereen hebben maar ook weer niet te veel zodat er overblijft. Het betekent dat we op woensdag daar oogsten en dan nog een keer op vrijdag of zaterdag. Dan kunnen we een betere inschatting maken van de hoeveelheden. Hulp bij het oogsten of het vervoer is zeer welkom.

Vorig jaar oogsten we in deze tijd van het jaar al boerenkool en palmkool. Eigenlijk te vroeg naar ons zin maar de planten vroegen erom. Nu groeien ze wat langzamer. We gaan binnenkort wel de doeken weghalen die ze beschermd hebben tegen o.a. rupsen. Deze week komt de laatste lading plantgoed van het jaar. Met dit warme weer moeilijk voor te stellen maar omdat de dagen snel korter worden is het einde van het plant- en zaaiseizoen (planten hebben een minimaal uren licht nodig per dag om te groeien) in zicht.

 

We zien jullie graag op de tuin.