Tuinbericht

week 32-2023: 10, 11 en 12 augustus

Oogst deze week

  • prei
  • knolvenkel
  • andijvie
  • sperzie- of snijboon
  • tomaatjes
  • courgette

Marco van Keijzerswaard, deelnemer van onze tuin, maakte een prachtig boek over food design. Dat boek, Foodbrusher, deelt hij nu gratis uit aan allen deelnemers van de moestuin. Neem jouw exemplaar mee als je op de tuin bent en vanaf nu ga je niet alleen lekker en gezond koken maar maak je er ook een kunstwerk van.

We zijn gevraagd om bloemen beschikbaar te stellen voor een uitvaart begin volgende week. Daar geven we graag gehoor aan. Daarom kan er deze week maar beperkt geplukt worden door jullie. Wil je toch wat plukken vraag dan of en waar dat kan.

Over de oogst

Sperzieboon of snijboon

Afgelopen zaterdagmiddag was de tuin uitgestorven. Het regende. Marja en ik liepen alvast een rondje om te kijken wat we deze week zouden gaan oogsten.

Van de sperziebonen werden we treurig. Ze hebben er prachtig bij gestaan maar waar sperziebonen absoluut niet van houden is te veel regen en dat was juist de voorgaande dagen in overvloed gevallen. De bonen krijgen dan bruine plekken maar nog erger is dat ze last krijgen van een schimmel. Je hebt dat vast al eens gezien tijdens het plukken maar nu is het massaal, zeker omdat er zondag nog een heleboel regen bijkwam. Er valt nog wel te oogsten maar we kunnen nog niet voorspellen hoeveel en op welke dagen precies. Dus kijk of het bord of er een portie sperziebonen of snijbonen is.

Prei. Plant laag vasthouden en uit de grond trekken.

Knolvenkel. Met een riek uit de grond halen.

Tomaatjes. De tomaten hadden het de afgelopen week koud en rijpen daarom langzaam af maar we gaan er van plukken zodat iedereen ook deze week weer tomaatjes mee kan nemen.

Courgette: Wat voor de tomaten geldt gaat ook op voor de courgette. Ze hebben het liever wat warmer. Dus niet de overvloedige oogst die we van voorgaande jaren kennen.

Andijvie. Familie van de sla.

En verder natuurlijk nog waar vlaggetjes staan zoals bij de snijbiet en bleekselderij. In de kruidencirkel staan geen vlaggetjes maar je mag er wel plukken. Aarzel je over de hoeveelheden vraag er dan even naar. Tussen de perenbomen staat rozemarijn, tijm en marjoraan. Pluk daar ook van. Thuis een paar dagen laten drogen en in een potje doen om later te gebruiken.

Ben je op zoek naar nieuwe recepten kijk dan in de receptenzoeker van VELT. https://velt.nu/receptenzoeker. Wil je een gerecht met snijbiet, typ dan warmoes in.

Over de tuin

De uien zijn geoogst en liggen nu te drogen. Dat schiet niet op als het regent maar gelukkig kunnen ze daar tegen. Het duurt dan alleen langer totdat ze echt droog en bewaarbaar zijn.

Volgende week gaan we nieuwe aardbeienplanten zetten. Deze week worden de bedden daarvoor in gereedheid gebracht. Het schoffelen, maaien, wieden, repareerklusjes, comost maken enz. gaan ondertussen ook door.

Tot ziens op de tuin!