Tuinbericht

week 31-2023: 3, 4 en 5 augustus

Oogst deze week

  • rode spitskool
  • snij- en sperziebonen
  • ui
  • courgette of pattison
  • komkommer en tomaat
  • sla
  • bloemetjes
  • waar verder nog een vlaggetje staat

Wat is het fijn om na de vakantie weer op de moestuin te zijn. Om te zien hoe alles er bij staat, bij te praten met Marja, de poezen te aaien. Te zien hoe weelderig alles is. Dat de komkommers over hun hoogtepunt zijn en de tomaten nu juist goed op gang aan het komen zijn. Dat je bijna niet meer ziet dat de kruidentuin onlangs onder twee grote bomen bedolven was. De bloementuin vol kleur, het gras groener dan groen, appels aan de bomen, mooie snijbonen, Merijn die aan komt rijden met een spitskool van Berkenrode enz. enz.

Tijdens de vakantie zijn er veel “vervangers” die hier van mogen genieten. Soms weten ze niet goed hoe alles werkt. Dus zie je iemand die niet weet hoe een bepaald gewas te oogsten, of die niet door heeft dat je niet over de bedden loopt, ook al lijken die leeg, bied dan even je hulp aan.

Over de oogst

Rode spitskool. Spitskool? Ze zijn niet spits en lijken een beetje op rode kool maar we hebben ze geplant als rode spitskool dus daar houden we het op.

Sperziebonen (geel of paars) en snijbonen. Van allebei geen grote hoeveelheden maar bij elkaar is het een lekker portie peulvruchten.

Ui. Zelf van het land halen.

Courgette of pattison.

Komkommer en tomaat.

Sla. Geen grote krop. De sla die we nu oogsten heeft het zwaar gehad tijdens de storm van 5 juli. Toen zijn er veel blaadjes afgewaaid.

Bloemetjes. Een paar dahlia’s en kijk wat er nog te plukken valt op de bloemenbedden in de buurt van bijen.

Waar verder nog een vlaggetje staat. Neem wat snijbiet mee, een paar stengels bleekselderij, rucola, NZ spinazie. Voor de liefhebber (dus als je van bittere sla houdt) een kropje radicchio. Vlak boven de grond afsnijden. Dan groeit er een nieuw kropje aan.

Tegen betaling (6 Euro) kan je een mooi boeket plukken in de bloementuin.

Over de tuin

Geen zomerweer? De tuin vaart wel bij de regen. Ook het onkruid doet het daar goed op maar dat is deze tijd van het jaar te overzien omdat we goed bij waren. Schoffelen en wieden gaat niet zo goed als het nat is maar dat halen we later wel weer in. We hebben een drogere en warmere periode in het verschiet. Dat is fijn voor gewassen die naast water ook warmte nodig hebben om goed te rijpen zoals de sperziebonen, pompoenen en courgettes.

Kijken

Tijdens de vakantie ben ik een echte bermtoerist. We waren op fietsvakantie. Bikepacking heeft dat tegenwoordig. Van Maastricht naar het meer van Annecy. Dat betekent dat je heel veel berm naast je hebt en dat je die goed kan bekijken, zeker als je aan het klimmen bent. Erg genoten van alle bloemen, vlinders, foeragerende vogels. Regelmatig afgestapt om bosbessen, frambozen, bosaardbeitjes en bramen te plukken. Fijn om te zien dat de berm tussen station Heemstede-Aerdenhout en de tuin ook nog steeds zo bloemrijk is. Geniet van de overvloed van de zomer. Die is nog niet voorbij.

Tot ziens op de tuin!

P.S. Ben vergeten om een foto te maken voor bij dit bericht. Gelukkig maakte Merijn vandaag een foto op Berkenrode. In regen en wind werd er daar voor ons geoogst en bleef de sfeer goed. Met dank aan Joke en man met de hoed.