Tuinbericht

week 28-2022: 14, 15 en 16 juli

Oogst deze week

  • prei
  • spitskool
  • palmkool
  • "verse"ui
  • courgette
  • komkommer
  • sla
  • snijbiet
  • bloemen om naar te kijken en om te eten

Graag geven we jullie een complimentje omdat er zo zorgvuldig geoogst wordt. Natuurlijk gaat er wel eens iets mis (een palmkool waar toch de kop uitgesneden is) maar we zien vooral dat jullie met aandacht plukken, snijden en uit de grond trekken en goed opletten waar je loopt. Het is ook leuk om te zien hoe veel tijd jullie nemen om bloemen te plukken. Al schikkend en keurend, overleggend met andere deelnemers worden er prachtige veldboeketjes gemaakt. Fijn om te horen dat de zorg voor de bloemen ook thuis doorgaat. Door oude bloemen weg te knippen, schoon water te geven enz.

Deze week begint in onze regio de schoolvakantie. Als je op pad gaat wensen we je een fijne vakantie. Als je anderen voor je laat oogsten, leg ze dan uit hoe het werkt en dat ze altijd hulp kunnen vragen aan degene die oogstdienst heeft. Geef ook de tip om op warme dagen vroeg in de ochtend te oogsten.

Op 11 september zoals al eerder aangekondigd “kunst en ambacht op de tuin”. De eerste reacties van mensen die mee willen doen zijn binnen maar we hopen op  nog meer enthousiasme. Wil je meedoen of heb je vragen neem dan contact op met Taco van Maanen, activiteiten@moestuinleyduin.nl.

Over de oogst

Prei. De prei komt van Berkenrode.

Spitskool. Nog een keer spitskool. Een lekkere zomergroente die je goed rauw als salade kan eten. In de buitenste bladeren zitten soms gaatjes. Pel die af en laat ze achter voor de composthoop op de tuin.

Een krop sla.

Komkommer en courgette. We hebben heel veel courgettes. Geen probleem als je er ipv twee, drie meeneemt. Vier mag ook. Wij probeerden vandaag bij de lunch of je rauwe courgette net als komkommer in plakjes kan snijden en dan op een boterham met b.v. kaas of pindakaas kan doen. Smaakt prima met een beetje zout over de courgette.

Gele ui. De uien beginnen al behoorlijk dik te worden. Over een paar weken gaan we ze allemaal oogsten en laten ze drogen zodat je ze lang kan bewaren. Deze week nog een keer “verse” ui.

Snijbiet natuurlijk en je mag ook weer palmkool oogsten. Omdat we vaak de vraag krijgen wat je met palmkool moet doen, onderaan dit bericht tips van deelnemers.

Eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers, goudsbloem en komkommerkruid. Dahlia’s en andere bloemen voor een veldboeketje.

Over de tuin

Het opruimen van de peulen en kapucijners is begonnen. Best een klus. De eerste bedden met groenbemester zijn ingezaaid, andere bedden krijgen een nieuwe laag compost. Al voorbereidingen voor volgend jaar.

Van Landschap Noord-Holland hebben we een grote berg varens gekregen. Door de hoge stikstofdepositie groeien de varens overal en heel hard. Zo krijgen allerlei andere planten geen kans. Het landschap maait ze en is blij dat wij ze willen hebben. Wij gebruiken ze straks om de bedden een lekkere winterdeken te geven.

Kijktip

Vorige week zaterdag is door een paar deelnemers goed gekeken wat voor wilde bijen er op de tuin vliegen. Op veel plekken is het wat dat betreft feest. Kijk maar een keer bij de lavendel. Waargenomen werd: maskerbij, groefbij, boomhommel, andoornbij, harkwesp, wimperflankzandbij, koekoekshommel en nog veel meer. Onze imker schreef er een stukje over dat je kan vinden op zijn website: Wilde bijen tellen – (biobijen.nl). Bij dit tuinbericht een foto van Anoine Rocourt.

In de bloementuin staat de cosmea, leeuwenbek, phlox, anemoon, crocosmia enz. enz. nu prachtig in bloei. Pluk ervan. 6 Euro per bos.

Recepten met palmkool (tips van deelnemers)

Liga Viksne schrijft: “Heel simpel, roerbakken in boter. Soms met knoflook, soms met paddenstoelen, soms met beiden, soms nog gesnipperde (lente) ui erbij. Vervolgens met gekookte rijst mengen”.

Jet van Vrede geeft het volgende advies: Mijn eenvoudigste bereiding is in nasi goreng. Met ui, knoflook, wortel, misschien wat capucijners…..

Elizabethe Martinot beveelt “supergroene spaghetti” aan. Nodig voor 2 personen: 150 gram spaghetti, 4 tenen knoflook, 200 gram palmkool, 30 gram Parmezaanse kaas en 30 gram ricotta.

Bereiding: Kook de pasta  in gezouten water. Pel  ondertussen de knoflook en haal de steeltjes van de palmkool. Kook de knoflook en de palmkool 5 minuten met de pasta mee. Doe 1 ½ eetlepel extra vergine oliefolie in de blender en rasp de parmezaan erbij. Schep de hete knoflook en palmkool in de blender en laat de machine een paar minuten draaien tot je een superfijn mengsel hebt. Proef en breng de saus op smaak met peper en zeezout. Giet de pasta af en vang daarbij een kopje van het kookwater op. Kieper de pasta terug in de pan en hussel de felgroene saus erdoorheen. Giet er zo nodig wat kookwater bij. Verdeel over de borden. Leg de ricotta erop en doe naar smaak nog wat oliefolie erbij.

Marie-Paule Dammler deelt een recept van Kievitames. Volgens haar ook lekker in de zomer. https://kievitamines.nl/gezonde-recepten/pad-thai-met-palmkool/

Tot ziens op de tuin.