Tuinbericht

week 27-2022: 7, 8 en 9 juli

Oogst deze week

  • biet
  • palmkool
  • sjalot
  • courgette
  • komkommer
  • sla
  • snijbiet, rucola enz.
  • bloemen van het veld

Geen lege schappen en ook geen blokkade bij distributiecentrum Moestuin Leyduin. Dus kom lekker oogsten.

Op zaterdagmiddag gaan we de wilde bijen weer inventariseren. We beginnen om 14.00 uur. Leuk als je meedoet. Er zoemt van alles op de tuin dus we gaan vast veel soorten spotten.

Over de oogst

Natuurlijk een kroppie sla.

Courgette en komkommer. We verwachten dat we per aandeel van elk twee hebben. In de oogstwijzer vind je verschillende recepten met courgette. Bv. Courgettekoekjes, gevulde courgette, courgetterösti. Niet ingewikkeld, wel lekker.

Biet. Er zitten veel grote tussen. Wil je jouw biet koken snijd hem dan in stukjes. De biet komt van Berkenrode dus ophalen bij de oogsttafel.

Sjalotjes. Een mild uitje. Sjalotjes groeien in klisters. Dat betekent dat je een aantal sjalotjes bij elkaar hebt. Goed te bewaren. In de oogstwijzer vind je een recept voor geroosterde sjalotjes. Ook lekker rauw door een salade of als basis voor een saus.

Palmkool. Ze zijn afgedekt om schade door rupsen te voorkomen. Dat ging heel lang goed maar het is een aantal rupsen toch gelukt om bij de planten te  komen. Vandaag ontdekten we de rups van de lindegouduil (met dank aan de app Obsidentify). Mooie naam maar het is een echte veelvraat. Zoek mooie bladeren die onderaan de plant zitten en oogst die. De kop/bovenste bladeren niet oogsten.

Zowel op Leyduin als Berkenrode hebben de eerste bedden wortels het zwaar gehad. Vandaag kwamen we af en toe een goede wortel tegen maar veel waren erg klein gebleven of aangetast. Je mag ze uit de grond trekken en kijken of er iets bruikbaars bij zit..

Snijbiet, rucola.

Dahlia’s en nog wat andere bloemen voor een veldboeketje. Wil je een echt boeket pluk dan voor 6 Euro een mooi boeket bij elkaar in de pluktuin.

En waar verder nog een vlaggetje staat.

Over de tuin

Deze week nog mooier dan vorige week. Door de milde temperaturen blijven de planten en bloemen er de hele dag fris bij staan. We zijn tevreden over de aardbeienoogst van dit jaar maar die is nu echt voorbij. Om er voor te zorgen dat de planten volgend jaar weer goed uitlopen en vrucht zetten verwijderen we nu de bladeren en de uitlopers.

We hebben de strijd van het knopkruid nog niet gewonnen dus schoffelen en wieden vrolijk door.

Tot ziens op de tuin!