Tuinbericht

Week 27 – 2016 (7, 8 en 9 juni)

Oogst deze week

  • knolvenkel
  • worteltjes
  • kapucijners
  • sla
  • snijbiet of Nieuw-Zeelandse spinazie
  • en nog meer (zie tuinbericht)

Op de website worden foto’s geplaatst die op de tuin genomen zijn. Als je op zo’n foto staat en niet wilt dat die getoond wordt laat het dan weten. Dan wordt de foto verwijderd.

Over de oogst

De knolvenkel zit stevig in de grond. Gebruik een riek om hem te oogsten. Deze week maar één krop sla. De bindsla is erg groot geworden. De buitenste bladeren zijn wat taai maar die kan je goed  even roerbakken of stoven samen met andere groente. De slamix en de pluksla heeft last gehad van alle nattigheid vorige week. Er zit gelukkig nog voldoende goed blad aan.

Er is nog een heel bed spitskool maar die zien er niet al te best meer uit. Vooral de rupsen van het koolwitje hebben behoorlijk huis gehouden. We gaan kijken wat er nog te redden valt. We gaan de bietjes voor de tweede keer dunnen. Als je op de tuin bent als we daarmee bezig zijn kan je een bos bietjes meenemen. Je hebt dan kleine bietjes (even koken) en veel blad. Dat blad is iets steviger dan snijbiet. Ik snij het blad met stengel en al in kleine stukjes en roerbak ze tot ze lekker zacht zijn.

Bij de Nieuw-Zeelandse spinazie is het belangrijk dat de plant steeds weer kan aangroeien. Als je een stengel helemaal tot vlak boven de grond afsnijdt kan dat niet meer. Snijd een flinke top af.

We oogsten nu elke week courgettes en deze week voor het eerst ook patisson. Omdat nog lang niet alle planten vrucht geven is er niet genoeg voor iedereen. Als je nog geen courgette gehad hebt kan je er deze week een meenemen. Of een patisson (zie oogstwijzer voor meer informatie).

De netten gaan van de aardbeien. Als je nog een paar lekkere ziet hangen, pluk ze dan. Hetzelfde geldt voor de peultjes en de tuinbonen.

De tuin deze week

Ik hou wel van kool maar ik vind het een lastig gewas om te telen. Ze groeien liever op klei dan op zand en ze kennen veel belagers (rupsen, vliegen, schimmels). Daarom hebben we de kolen die net geplant zijn zoveel mogelijk onder doeken gedaan. Ik hoop dat het helpt want het levert extra werk op. Als je even wilt schoffelen moet je de doeken eraf halen en er weer op doen en er is altijd kans dat de belager dan de kans grijpt om in de plant te kruipen.

De sjalotten zijn afgelopen vrijdag geoogst en liggen nu helemaal achterin op het land te drogen. Als het loof goed ingedroogd is gaan ze in kisten en kan je ze meenemen vanuit de schuur.

Kijktip

De sperziebonen die het eerst gezaaid zijn staan in bloei. Ze hebben kleine witte bloemetjes. Je kan ook al kleine boontjes zien hangen.

Er is een nieuw foto-album toegevoegd. Met foto’s die Ton Apon in juni maakte op de tuin.