Tuinbericht

Week 28 – 2016 (14, 15 en 16 juli)

Oogst deze week

  • aalbes
  • sjalot
  • sla
  • worteltjes
  • komkommer, patisson of courgette
  • snijbiet of Nieuw-Zeelandse spinazie

Over de oogst

Veel mensen hebben er al verlekkerd naar gekeken en gevraagd of ze echt nog niet geoogst konden werden. Deze week is het zover. We gaan de aalbes (rode bes) oogsten. Dat sluit mooi aan op de aardbeien waar we de voorgaande weken van hebben kunnen plukken.  Oogst voorzichtig zodat er voor iedereen genoeg is.

De sjalotten hebben de afgelopen dagen lekker liggen drogen op het land. Vandaag hebben we ze naar binnen gehaald. Je kan ze vinden in de schuur. De komkommerplanten beginnen vrucht te geven. We hebben gele en groene komkommers. Het zijn veldkomkommers. Die blijven kleiner dan kaskommers en voelen ook minder glad aan maar ze zijn wel heel smakelijk. Je kan er meer over lezen in de oogstwijzer. Je mag kiezen tussen komkommer, patisson of courgette.

Van de Nieuw-Zeelandse spinazie wordt veel gesneden. Af en toe gun ik de planten wat rust dus kijk op het bord of er van geoogst mag worden. Van deze planten oogst je de grote bladeren of de toppen dus niet de hele stengel. Net als vorige twee weken weer worteltjes. Sommige zijn nog wat klein maar schrappen hoeft niet. Alleen wassen is voldoende. Naast het bed waar we nu van oogsten zie je een bed met worteltjes die net boven de grond staan. Die dreigden bijna in het onkruid te verdwijnen maar met veel geduld zijn ze door vrijwilligers en stagiaires gered.

Op de tuin

De phacelia en lupine is afgemaaid. Zo kunnen ze hun functie van ‘groenbemester’ uitvoeren. De bijen en hommels houden veel van phacelia maar de twee bedden met bijenmengsel naast de dahlia’s komen nu in bloei dus kunnen ze daar naar uitwijken. Ook de zonnebloemen beginnen in bloei te komen.

Kijktip

Vergeet de bloementuin niet. En de ‘wilde’ tuin achter de kas. Mariken de Goede hakt ondertussen rustig door aan het ‘open-dichtkastje’. Het kunstwerk is bijna klaar. Nu nog een mooi plaatsje ervoor vinden.