Tuinbericht

Week 26-2018: 28, 29 en 30 juni

Oogst deze week

  • Sla (twee kroppen)
  • Roodlof
  • Snijbiet
  • Tuinbonen
  • Koolrabi
  • Courgette of komkommer
  • Aalbessen

Bij mij thuis viel deze week het woord “groentestress”. Het ging over grote hoeveelheden groenten die gewassen, bewaard, gesneden, gedopt en bereid moeten worden. Maar toen we gingen eten (spitskool en tuinbonen, sla met komkommer en koolrabi) was er van stress geen sprake meer. We hebben gesmuld en genoten van alle verse groente. Heb je ook last van groentestress en hoe los je dat op? Laat het horen.

Verzoeken van de buren

Regelmatig worden auto’s van deelnemers van de moestuin aan de Leidsevaartweg geparkeerd. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren en soms worden de in- en uitritten van de bewoners geblokkeerd. Daarom het verzoek om zo veel mogelijk met de fiets te komen en als je toch met de auto komt te parkeren op de parkeerplaats over het spoor.

De horecaonderneemster van Gasterij Leyduin liet weten dat er door deelnemers van de moestuin gebruikt gemaakt wordt van de toilet in de Gasterij zonder dat ze een consumptie gebruiken. Moet je naar de toilet vraag dan even naar de sleutel van het toilet dat voor ons bestemd is. Het is aan de achterzijde van de Gasterij.

Over de oogst

Twee kroppen sla (o.a. bindsla) en roodlof. De kroppen sla uit de grond trekken. De roodlof afsnijden. Die laten we weer aangroeien. Roodlof is wat bitterder dan sla en lijkt qua smaak op witlof.

Nog een keer tuinbonen. Je mag ze zelf oogsten. Pluk een plant helemaal leeg voordat je van een andere plant gaat oogsten. Let op: er is een bed waar nog niet van geoogst mag worden.

Paarse koolrabi of een witte die overgebleven is van vorige week. Als de koolrabi aan de bovenkant gespleten is ziet ze er niet meer zo mooi uit maar is ze nog wel goed eetbaar.

De kapucijners hangen er heel uitgedroogd bij. Kijk of je er nog iets van kan plukken. Ze hebben hun paarse kleur soms verloren dus speur ook naar groene exemplaren. De peultjes houden zich wat beter in de droogte dus daar kan je als je geluk hebt nog een maaltje plukken.

Neem een komkommer of een courgette mee. Bewaar ze op een koele plek maar niet in de koelkast. Het zijn warmteminnende planten.

Al weken wordt gevraagd wanneer we de aalbessen (rode bes) gaan oogsten. Deze week is het zover. Ze zijn nu goed rijp maar hangen daardoor wel los aan de trosjes. Voorzichtig plukken zodat ze niet op de grond vallen.

De tuin deze week

Veel koolwitjes vliegen rond in de tuin. Ik vind het mooie vlinders maar ik wil liever niet dat ze eitjes op de koolplanten leggen waaruit rupsen komen die niets anders doen dan eten. Vandaag hebben we de palmkool en boerenkool geplant en meteen afgedekt zodat de koolwitjes er niet bij kunnen.

Aan de droogte komt maar geen einde. De beregeningsinstallatie maakt overuren.

Ook deze week gaan we weer Afrikaantjes planten en zaaien. Dat laatste is een fijn klusje lekker in de schaduw. Hulp daarbij is nog steeds welkom.

Kijktip

Je hebt ze misschien al gezien. We hebben hele bijzondere vogelhuisjes gekregen van een bezoeker van de tuin. Vorige week donderdagavond toen er op de tuin gegeten werd door een grote groep deelnemers kwam hij ze aanbieden en vertelde het verhaal van de huisjes. Hopelijk gaan er de komende jaren veel vogels in nestelen.

Je kan je nog aanmelden voor de tekenmiddag a.s. zaterdag in de tuin. Voor meer informatie: kijk in de agenda.