Tuinbericht

Week 25-2021: 23 t/m 26 juni

Oogst deze week

  • peultjes
  • tuinboon
  • andijvie
  • sla
  • stengelui
  • aardbei
  • snijbiet

Vorige week te weinig water (regen), nu veel te veel. We weten het, als tuinder (en ook als deelnemer van een zelfoogsttuinderij) moet je je er niet te druk om maken, dus proberen we dat niet te doen maar dat is best lastig.

Sommige gewassen moeten ineens de grond uit omdat ze anders gaan smetten of doorschieten. Een deel van de aardbeien oogstte we de afgelopen week al voordat ze echt mooi rood waren omdat we ze niet bloot wilden stellen aan te veel regen. Het maakt het moeilijk om goed te voorspellen wat er precies geoogst kan worden, dus pin ons daar niet op vast. Neem deze week in ieder geval een grote tas mee en voldoende zakjes en bakjes.

Vorige week deden  we al een vooraankondiging voor 9 juli Samen eten op de tuin aan. Wat ons betreft, de oveniers (die de pizzaoven aan gaan steken) en muzikanten (o.a. Annemarie, Marcel en Hanneke) gaat dat door. Aanvang 18.00. Neem wat lekkers te eten mee om te delen. Wil je een pizza bakken, neem dan deeg mee en je favoriete “toppings”, zodat je het deeg ter plekke kan uitrollen en beleggen. De oven wordt tot zo’n 400 graden gestookt.

9 juli is in onze regio ook de dag waarop de schoolvakanties beginnen. Wij beginnen dan met een nieuw oogstrooster. Vanaf dan kan er niet meer op woensdag geoogst worden en kan je op donderdag tot 19.00 uur komen oogsten. We stoppen met de woensdag omdat er dan maar gemiddeld zo’n 15 mensen komen, we in de vakantie altijd onderbemenst zijn en omdat we extra tijd nodig hebben om op Berkenrode te gaan oogsten. 7 juli is dus de laatste woensdag waarop er geoogst kan worden.

Over de oogst

Andijvie en twee kroppen sla (vandaar die grote tas).

Peultjes. Deze week mag je ze zelf plukken. Loop voorzichtig tussen de rijen. Pluk de grote peulen. Laat de kleintjes tot volgende week hangen. Als ze al een beetje opbollen zijn ze extra lekker. Trek niet aan de plant. Pluk op zo’n manier dat de rest van de plant niet beweegt. Supermarktketens gaan er van uit dat hun klanten lui en gemakzuchtig zijn. Consumenten gaan niet graag door de knieën. Eye level is buy level. Wij gaan er van uit dat jullie graag even bukken bij het plukken van de peultjes want ze hangen vaak laag. Kijk ook tussen de planten en tegen het net. Neem er de tijd voor om ze te ontdekken.

Tuinbonen. De tuinbonen vormen een soort tuinbonenoerwoud waar tussen het lastig bewegen en zoeken is, daarom gaan we ze voor je oogsten en kan je ze afwegen bij de tafel. In de oogstwijzer vind je recepten en ook onderaan dit bericht.

Koolrabi of bloemkool. Lastig is dat niet alle koolrabi’s en bloemkolen gelijk oogstbaar zijn. Sommige moeten echt de grond uit, andere willen nog even groeien. Bij de bloemkool waren we vorig jaar te laat. We zagen nu dat een deel al geoogst moet worden. We weten niet hoeveel dat er zullen zijn. Op onze zandgrond worden ze niet erg groot. Kijk of het bord of vraag aan de oogstdienst wat je mee kan nemen naar huis.

Snijbiet. Vlak boven de grond afsnijden.

Stengelui. Trek een bosje (dat zijn ongeveer vijf uitjes) uit de grond.

Aardbei. Moeilijk te voorspellen. Misschien een bakje vol, misschien maar een paar om te proeven.

Wellicht al een eersteling (denk aan een komkommertje) of laatsteling (denk aan een paar stengels rabarber als je dat de afgelopen twee weken niet gehad hebt) van dit oogstseizoen.

Kruiden. Wil je basilicum oogsten, neem dan alleen de topjes van de plant dus niet tot de grond afsnijden.

Over de tuin.

Hollen (want er is veel werk te verzetten) maar soms ook stilstaan (om even goed te kijken hoe alles er bij staat).

Recept: pasta met tuinbonen en bruine boter

Nodig: tuinbonen, pasta, ruime hoeveelheid boter, salieblaadjes (fijn gesneden), knoflook (fijn gesneden), handje gehakte amandel, 1 theelepel chilivlokken, Parmezaanse kaas.

Breng een ruime pan water met zout aan de kook. Dop de tuinbonen. Gooi de pasta in het kokende water. Vijf minuten voor de pasta gaar is voeg je de tuinbonen toe. Kook die mee tot de pasta gaar is. Verhit de boter in een koekenpan. Let goed op want als de boter begint te schuimen en kleur krijgt moet je het vuur laag draaien. Voeg de knoflook, de salie, de amandel en tot slot de chilivlokken toe. Laat alles op laag vuur meebakken. (Ik zou ook een paar handen peultjes toevoegen). Giet de pasta toe maar bewaar een klein beetje kookvocht. Voeg de pasta, de bonen en het kookvocht toe aan de boter. Roer zeker een minuut door. Rasp er wat parmezaan doorheen en roer nogmaals. Op het bord eventueel nog kaas naar smaak toevoegen.

Bron: Samuel Levie in het Parool (uit de rubriek waarin hij zich verwondert over een ingrediënt dat in het seizoen is).

Bij dit bericht een foto van Annelies Siezenga die haar oogst van vorige week fotografeerde inclusief slak.

Tot ziens op de tuin.