Tuinbericht

Week 24-2021: 16 t/m 19 juni

Oogst deze week

  • snijbiet
  • stengelui
  • sla
  • een paar aardbeien om te proeven
  • peultjes of tuinboon (deze week nog maar een kleine portie)
  • kruiden en oogstbare bloemen

Zomer op de moestuin! Daarom ook de tip om, als je in de gelegenheid bent, op warme dagen in de ochtend te komen oogsten. Als het warm is verdampen vooral de bladgewassen in de loop van de dag meer vocht dan ze op kunnen nemen. Je zal merken dat ze dan snel slap worden. Dit geldt ook voor bloemen.

Nog een oogsttip. Snijd gewassen zoals pluksla en snijbiet netjes recht, vlak boven de grond af, zodat er nog maximaal 1,5 centimeter blijft staan. Op die manier kan de plant weer goed aangroeien. Afgelopen week merkten we bij de pluksla dat dit niet altijd goed gaat. Planten worden maar half en te hoog afgesneden. Daardoor kunnen ze gaan rotten en niet meer goed aangroeien. Gebruik hiervoor een mes en geen (snoei)schaar.

Vanaf deze week worden er op donderdag, vrijdag en zaterdag weer boeketten gemaakt als er genoeg bloemen zijn. Je mag ook zelf een boeket plukken. Prijs: 5 euro.

Nog niet helemaal definitief maar zet het maar met potlood in je agenda. 9 juli samen eten op de tuin. Pizzaoven aan, muziek, iedereen neemt iets lekkers te eten mee en dan hebben we gegarandeerd een gezellige avond.

Over de oogst

Stengelui (zie de foto bij dit bericht). Voor ons een nieuw gewas. Wordt ook wel grove bieslook genoemd, of pijplook of in het Vlaams pijpajuin. De smaak zit tussen prei en ui in. In de Japanse en Chinese keuken wordt de stengelui veel gegeten. Het gaat om het blad. Deze uisoort vormt geen bol. Er staan er steeds een stuk of vijf bij elkaar. Trek het hele bosje uit de grond. Bereiden als lenteui dus de hele plant gebruiken. Rauw in bijvoorbeeld een salade of even meestoven of bakken in een wokgerecht of pastasaus. Ook heel lekker samen met peultjes of tuinbonen.

Snijbiet. Het is zover. Vanaf deze week zullen we er regelmatig van kunnen oogsten. Snijbiet is zo’n gewas dat veel mensen pas leren kennen en waarderen door de moestuin. Sommige mensen zijn er dol op anderen vinden er niet veel aan. Er zijn ook deelnemers die eerst tot de tweede categorie horen en het dan toch weer eens proberen en fan worden. Snijd de plant vlak boven de grond af. Je mag een lekkere grote portie gebruiken. De hele plant gebruiken dus zowel de stengel als het blad. Ziet de snijbiet er wat slap uit als je thuiskomt zet hem dan even in een glas water en daarna in de koelkast. Kijk in de oogstwijzer op onze website voor recepten.

Sla. Want van de tuin vertrekken zonder sla dat kan natuurlijk niet. In die sla zit zand. Advies: wassen in ruim water in een afwasteiltje en daarna het water niet door de gootsteen gooien maar aan je plantjes op het balkon of in de tuin geven.

En verder beginnen de tuinbonen en de peultjes nu goed te groeien en zien we steeds meer rode aardbeien. Hoeveel we er al van kunnen oogsten kunnen we nog niet voorspellen. Bij de aardbeien geldt dat we geen aardbeienstress (veel vruchten die door het vochtige weer aangetast werden en daardoor snel geoogst moesten worden) verwachten zoals de afgelopen twee jaar, omdat we nieuwe planten hebben die nog niet zoveel vruchten zullen geven. Je mag deze week een paar aardbeien plukken om te proeven. Let er op dat ze aan alle kanten mooi rood zijn.

Nog maar een kleine portie maar we gaan ons best doen om er voor te zorgen dat iedereen met peultjes of tuinbonen naar huis gaan. We oogsten ze voor dus je kan ze afwegen bij de tafel bij het bord.

Over de tuin

Over de aardbeien hebben we netten geplaatst. Net op tijd omdat de kraaien uit elke vrucht die een beetje begint te kleuren een hapje nemen. Het net staat met heel veel pennen vast want als het niet strak staat kruipen de kraaien er toch onderdoor. Ze zitten aan het eind van de middag in de bomen te wachten tot we weggaan. Ze weten wel wat lekker is.

De beregening maakt overuren. Omdat de dagen lang zijn, de zon fel, de wind stevig en onze zandgrond water niet goed vasthoudt is de verdamping hoog. Ook zitten er onder de grond veel tunnels van woelmuizen, mollen en veenmollen waardoor het vocht snel wegloopt.

Vooral de veenmol baart ons nu zorgen. Bij de pastinaak en de schorseneren zie je helaas geen mooie rijtjes op het bed maar zijn veel planten weggevallen. We weten het niet zeker maar we denken dat de veenmol daar huisgehouden heeft en de wortels van de plantjes heeft opgegeten zodat ze omvallen. Kom je een veenmol tegen tijdens het oogsten vang hem dan en lever hem bij ons in.

De pompoenen en courgettes beginnen goed te groeien. De yakon zit in de grond. We zien de koolrabi, knolvenkel en prei elke dag een beetje dikker worden en er verschijnen steeds meer sperziebonen boven de grond. De bedden waar bloemen gezaaid zijn en de bloementuin worden steeds kleurrijker.

In de torenvalkenkast wordt het steeds voller. Zes kuikens zijn er uit het ei gekropen. Ze groeien snel. Ze blijven ongeveer een maand in de kast. De ouders vliegen af en aan om ze te voeren. Na die maand vliegen ze uit maar worden nog wel een paar weken gevoerd en blijven in de buurt van de kast. Vanuit de tuin kan je de kast zien hangen. De jongen kan je niet zien. Je kan de ouders wel vaak zien vliegen en je hoort ze naar elkaar roepen.

Een paar weken geleden maakten we ons zorgen over de gewassen op Berkenrode. Nadat Marja daar heel vaak naar toe is gegaan om water te geven staat alles er een stuk beter bij.

Kijktip.

Als je sla gaat oogsten kijk dan even richting de bijen. Je ziet dan een bed met phacelia (vooraan) en bolderik (achteraan) in bloei staan. Luister naar het gezoem van de bijen, hommels en andere insecten.

Tot ziens op de tuin!