Tuinbericht

Week 24-2018: 14, 15 en 16 juni

Oogst deze week

  • IJsbergsla en pluksla
  • Andijvie
  • Snijbiet
  • Peultjes
  • Aardbeien?
  • En verder ...

Bij verschillende koolsoorten heb ik wel al eens gedacht: ik stop ermee. Bij de Chinese kool heb ik dat ook echt gedaan. Die vind je niet meer in het teeltplan van Moestuin Leyduin. De spruiten deden het in 2015 heel slecht maar de jaren daarna konden we er lekker van oogsten. De spitskool was in 2016 een ramp maar vorig jaar hadden we mooie kroppen. En dit jaar? Het lijkt wel of alle belagers van de kolen en dat zijn er veel, tegen ons samenspannen. De spitskool heeft veel last van rupsen en slakken, de rode kool wordt onder de grond aangevallen door (waarschijnlijk) woelmuizen en veenmollen. De spruiten hadden eerst last van vogels en vandaag hebben we vliesdoek over de planten aangebracht om er voor te zorgen dat de koolwitjes er geen eitjes leggen die zich ontwikkelen tot rupsen. Veel werk. Maar spuiten met bestrijdingsmiddelen is geen optie. De berichten over de teruggang van insecten met alle gevolgen van dien voor de hele voedselketen zijn te dramatisch. Gelukkig gaat veel wel goed op de tuin. Deze week volop oogst. Neem zakjes en bakjes mee want de voorraad begint op te raken.

Over de oogst

Snijbiet en pluksla oogst je op dezelfde manier. Pak een plant vast en snij de bladeren twee centimeter boven de grond af. De plant kan dan weer aangroeien omdat het hart intact blijft.

Peultjes oogsten blijkt niet zo makkelijk. Sommige mensen hebben moeite om ze te zien hangen. Dat is ook lastig want ze hebben precies dezelfde kleur als de bladeren. Goed kijken! Het zijn er veel. Niet aan de plant trekken bij het oogsten. Een peultjesplant kan meerdere weken mee maar dat lukt niet als de stengels knakken of de plant uit de grond getrokken wordt. Met twee handen oogsten dus of gebruik een mesje of schaartje. Als je kapucijners oogst moet je dat laatste zeker doen. Die zitten namelijk heel stevig aan de plant.

Aardbeien? Hopelijk is er voor iedereen deze week weer een portie. Grijp je mis, dan ben je de volgende week aan de beurt. De aardbeienplanten zijn in maart de grond ingegaan. Volgend jaar geven ze naar verwachting meer vruchten dan in het eerste jaar.

Tijdens alle warme dagen (en zelfs een keer regen) de afgelopen weken spoot alles de grond uit. Nu is het wat koeler en dat remt de groei. Er zijn tuinbonen, kapucijners, komkommers maar waarschijnlijk niet genoeg voor iedereen. We proberen alles zo eerlijk mogelijk te verdelen. En we gaan we ook van de spitskolen die nog niet te veel schade hebben oogsten. Redden wat er te redden valt.

De tuin deze week

De goudsbloemen komen volop in bloei. Pluk er een paar. Ze zijn eetbaar. Kijk even naar de rozen bij de pergola. Nu op hun mooist.

Vergeet het niet: 21 juni vieren we de langste dag op de tuin. Vanaf 18.00 uur. Potluck maaltijd (dus neem wat lekkers te eten mee), met muziek. De pizza-oven gaat aan dus als je daar iets in wil bakken kan dat. Is meteen een goede gelegenheid om te leren hoe de oven werkt. Neem ook iets te drinken mee.

Tot ziens op de tuin!

P.S. De foto bij dit bericht is van Ton Apon.