Tuinbericht

Week 23-2018: 7, 8 en 9 juni

Oogst deze week

  • sla
  • andijvie
  • snijbiet
  • meiraap
  • knoflook
  • tuinboon of peultjes
  • aardbeien

Let op: deze week een extra oogstmoment. Op woensdag 6 juni mag je tussen 16.00 en 18.30 aardbeien en peultjes komen oogsten.

Over de oogst

Ik weet het. Andijvie is voor veel mensen niet een favoriete groente. Maar er is vast wel een manier waarop jij het ook lekker vindt. Andijvie als salade, met aardappels als stamppot, roerei met andijvie, andijvietaart, andijvie ovenschotel. Op internet kan je veel recepten vinden.

Ik wilde dit jaar graag zilversteel telen. Een brede, grote variant van snijbiet. Ik dacht het goede zaad gevonden te hebben maar tot nu toe blijft de groene snijbiet die we gezaaid hebben aan de kleine kant. Een reden kan zijn dat de planten dicht op elkaar staan. Deze week gaan we daarom de groene snijbiet dunnen. Uit de schuur kan je een bosje meenemen. Ook van de veelkleurige snijbiet mag gesneden worden. We gaan ook door met het dunnen van de bietjes.

Vorig week heeft iedereen wat aardbeien mogen proeven. Deze week valt er al meer van te oogsten. Pluk alleen de aardbeien die echt mooi rood zijn. Houd er rekening mee dat ze niet lang te bewaren zijn. Eet ze dus op de dag dat je ze geoogst hebt.  Was ze vlak voor je ze gaat eten. Niet in de koelkast bewaren. Ze heten niet voor niets zomerkoninkjes en houden niet van kou. Je kan ook besluiten om ze meteen op de tuin op te eten. Net geoogst, nog warm van de zon! Beter kan niet.

Keuze uit tuinboon of peultjes. Ook deze week worden de tuinbonen nog voorgeoogst. Je kan ze ophalen in de schuur. Als je naar een tuinboonplant kijkt kan je zien dat de onderste bonen het eerste oogstrijp te zijn. Door voorzichtig te oogsten zorgen we ervoor dat de stelen die makkelijk breken intact blijven zodat ook de bonen bovenin de plant kunnen doorrijpen.

Pluk ook nog wat van de rucola. Lekker door een salade of op een boterham met kaas.

De tuin deze week

Er is weer plantgoed geleverd maar omdat het allemaal nog heel klein is laten we het nog een weekje verder groeien in de kisten voordat het de grond in gaat. De plantenkwekerij heeft het vast erg druk want de pompoenplanten die ik besteld had voor deze week zijn nog niet eens ontkiemd. Gelukkig hadden we zelf al heel veel planten opgekweekt.

De bessen kleuren langzaam rood. De rozen bij de pergola komen steeds meer in bloei. Dus genoeg te zien en te ontdekken op de tuin.

We gaan weer Afrikaantjes zaaien. Een rustig werkje dat je zittend kan doen. Wil je daarbij helpen dan is dat zeer welkom.

Tot ziens op de tuin!