week 23-2022: 9, 10, 11 juni
Is elk jaar op de tuin hetzelfde met veel variatie? Of is elk jaar anders met veel dingen die hetzelfde gaan? Is er voor een tuinder veel voorspelbaar of moet je er mee leven dat er veel onvoorspelbaar is?
Wat we niet kunnen voorspellen is wanneer er regen komt maar wel dat slakken massaal hun slag slaan zodra er regen komt. Vooral in de voortuin bij de bloemen en kruiden (basilicum!) houden ze huis. We kunnen ook voorspellen dat begin juni het knopkruidseizoen begint en dat we rond die tijd beginnen met snijbiet oogsten (in 2021 in week 24, dit jaar in week 23). Wat we niet kunnen voorspellen en soms ook niet begrijpen is de groei van sommige gewassen. Peultjes die lager blijven dan in voorgaande jaren, Nieuw Zeelandse spinazie die moeilijk op gang komt, zaden die niet willen ontkiemen. Maar we kunnen wel voorspellen dat jullie niet met lege handen naar huis gaan tijdens het oogstseizoen.
We kunnen ook niet voorspellen wat voor weer het in de avond van 17 juni is. Hopelijk droog want naast lekker eten (dat jullie meenemen), is er ook muziek en een brandende pizza-oven. Dus kom ook. Vanaf 18.00 uur.
Over de oogst
Stengelui. Lees: stengel-ui. Wordt ook wel grove bieslook genoemd, of pijplook of in het Vlaams pijpajuin. De smaak zit tussen prei en ui in. In de Japanse en Chinese keuken wordt de stengelui veel gegeten. Deze uisoort vormt geen bol. Er staan steeds een stuk of vijf plantjes bij elkaar. Trek het hele bosje uit de grond. Bereiden als bosui dus de hele plant gebruiken. Rauw in bijvoorbeeld een salade of even meestoven of bakken in een wokgerecht of pastasaus.
Snijbiet. Het is zover. Vanaf deze week zullen we er regelmatig van kunnen oogsten. Snijbiet is zo’n gewas dat veel mensen pas leren kennen en waarderen door de moestuin. Sommige mensen zijn er dol op (en bakken elke week een snijbiettaart) anderen vinden er niet veel aan. Er zijn ook deelnemers die eerst tot de tweede categorie horen, het dan toch eens proberen en fan worden. Pak een hele plant vast, snijd de plant vlak boven de grond af. Laat ongeveer 1,5 centimeter staan, dan kan de plant weer goed aangroeien en kunnen we er een tweede en misschien zelfs een derde keer van oogsten. De hele plant gebruiken dus zowel de stengel als het blad. Ziet de snijbiet er wat slap uit als je thuiskomt zet hem dan even in een glas water en daarna in de koelkast. Onderaan dit tuinbericht een recept. In de oogstwijzer kan je er nog meer vinden.
Een krop sla en verder nog keuze uit andijvie of bindsla. Ik snij de bindsla altijd in dunne reepjes. Eten als salade maar je kan hem ook even stoven.
Aardbeien. Hoeveelheid kunnen we nu nog niet voorspellen maar neem een bakje mee om ze in te doen. Loop voorzichtig tussen de aardbeien zodat je er geen vertrapt. Pluk voorzichtig. Natuurlijk neem je de mooie rode. Laat het steeltje eraan. Thuis meteen opeten. Als je ze wilt bewaren, was ze dan niet en haal het steeltje er niet af. Bewaar ze op een koele plek maar niet in de koelkast.
Rucola en mesclun en misschien nog iets extra’s.
Over de tuin
De regen kwam. Gelukkig geen plensbuien en de harde wind op zondag zorgde niet voor schade. Deze week komt er weer plantgoed. Sommige bedden worden al voor de tweede keer dit jaar gebruikt. Ook op Berkenrode gaan weer plantjes de grond in.
Kijktip
De mooiste tijd van het jaar op de tuin? Neem de tijd om alles goed te bekijken.
Deze week is er veel te doen over de aanpak van het stikstofprobleem. Het kabinet komt met plannen en daarop vooruit lopend is er al volop protest. De stellingen worden ingenomen. Ik ben maar even gaan kijken wat de Jan Willem Erisman, ook wel de stikstofprofessor genoemd, er over zegt. https://www.janwillemerisman.nl/stikstof/
De foto bij dit tuinbericht is gemaakt door Ton Apon.
Recept
Snijbiet met gebakken kikkererwten en Griekse yoghurt (Uit: Plenty van Ottolenghi).
Nodig: 300 gram snijbiet, olijfolie naar behoefte, 4 middelgrote wortelen in blokjes van 1 cm, 1 theelepel karwijzaad, 250 gram vers gekookte kikkererwten of uit blik, 1 teen knoflook, 1 eetlepel gesnipperde munt, 1 eetlepel fijngeknipte koriander, 1 eetlepel citroensap, zout en zwarte peper
Voor de saus: 100 gram, Griekse yoghurt, 1 eetlepel olijfolie
Bereiding: Rits de snijbietbladeren van de stelen. Blancheer de stelen 3 minuten in kokend water. Doe de bladeren erbij en blancheer nog 2 minuten. (Doe eerst altijd stelen,ze hebben een langere gaartijd). Afgieten en afspoelen met koud water, dan blijft de kleur mooi van de snijbiet. Knijp het vocht er uit en hak de groente fijn.
Doe de olijfolie in een wok, Wok de volgende ingrediënten: wortel, karwijzaad, kikkererwten en snijbiet. Voeg op het laatst het citroensap, knoflook, zout, kruiden en zwarte peper toe. Serveer met de yoghurt en besprenkel met olijfolie.
Tot ziens op de tuin!