Tuinbericht

week 22-2022: 2, 3 en 4 juni

Oogst deze week

  • andijvie
  • sla
  • bosuitjes
  • verse knoflook

De groenten die we als eerste dit seizoen gezaaid hebben in de volle grond, zoals radijs, raapsteel en spinazie, zijn op. Het zijn snel groeiende gewassen die als de dagen langer worden in het zaad schieten. Het is nog even wachten op de wortels, bietjes en peultjes maar gelukkig kan je ook deze week weer een lekker tasje verse groenten mee naar huis nemen.

Vergeet niet om in je agenda te zetten dat we op 17 juni “samen eten op de tuin”.

Over de oogst

Andijvie en sla. Neem je deze week bindsla mee naar huis dan is dit misschien een idee:  recept bindsla

Bosuitjes en verse knoflook. We blijven het herhalen: je kan ze helemaal eten. Dus zowel het bolletje als het blad. Je kan zelf de wortels eten als je het zand er goed uitspoelt.

Let op als je de bosuitjes gaat oogsten. Links van de uitjes (vanaf het middenpad gezien) zijn asperges geplant. Die zijn niet goed zichtbaar en sommige moeten nog boven de grond komen. Dus absoluut niet over dat bed gaan lopen!

Over de tuin

Over de eerste bedden aardbeien zijn netten gespannen. Zo beschermen we ze tegen de eksters en merels die het meteen door hebben als de eerste vruchten rood kleuren.

Bijna alle bedden zijn ondertussen vol. Wat ons betreft mag de temperatuur overdag wat omhoog en we willen ook graag wat regen. Onze gewassen houden daarvan. Dan kunnen ze lekker doorgroeien.

De droogte heeft een voordeel. Schoffelen en wieden gaat vlot. Het onkruid dat we weghalen laten we liggen omdat het snel vergaat en zo teruggegeven wordt aan het bodemleven. Voor sommige vrijwilligers is dat lastig. Niet netjes, vinden ze.

Kijktip

Let je er wel eens op hoe mooi grassen bloeien? In veel bermen, weiden en ook op de tuin staan ze nu volop in bloei.

Vorig jaar stond er begin mei een gedicht van Annie M.G. Schmidt in het tuinbericht dat over die maand ging. Nu een gedicht van een andere beroemde dichter, Judith Herzeberg, waarin grassen en juni een belangrijke rol spelen.

Beemdgras en zachte dravik

Dit, dan, is wat wij maken:
in Juni als de weiden gloeien
van boterbloem, zuring, klaver
en bloeiende kniehoge grassen;
een grasbouquet, in een theepot
in het gras gezet. Met onbedroefde
kinderogen vlak voor de voeten
kijken, een van de vroege
genoegens die wij delen.
Dit, dan, wat we van
ons durven verwachten:
gras, in een blauwe theepot,
apart, tussen het groeiend
uitbloeiend, doorlevend gras gezet.

Bij dit tuinbericht een foto van Moestuin Leyduin die in de tuinen special van De Libelle, Tuinen & Zo, is opgenomen. Als je het hele artikel wilt zien, het hangt binnen in de schuur.

Een paar weken geleden kondigden we aan dat Fred Hagens toegetreden was tot het bestuur van Stichting Moestuin Leyduin. Voor de volledigheid hierbij een foto van de bestuursleden. Van links naar rechts: Fred Hagens, Marie-Paule Damler en Ruud den Boer.

Tot ziens op de tuin!