Tuinbericht

Week 22 (1, 2, 3 juni)

Oogst deze week

  • koolrabi
  • sla (een krop en pluksla)
  • (snij)bietblad
  • kruiden, eetbare bloemen en misschien al de eerste aardbei om te proeven

Vanaf deze week kan je op donderdag tot 21.00 komen oogsten.

Samen eten en wijnproeven en open dag met rondleidingen

Donderdag 22 juni (de langste donderdag-dag van het jaar)  is iedereen uitgenodigd om op de tuin te komen eten. Neem iets te eten en te drinken mee dat je met anderen kan delen. We maken er een lekkere  aanschuiftafel van. Fred Hagens (een van onze deelnemers) zorgt voor een biologische wijnproeverij. We beginnen om 18.00. Later aanschuiven mag ook. Voor meer informatie kijk in de agenda op deze website.

Op zondag 18 juni is de tuin open van 11.00 tot 18.00. Je mag dan komen oogsten. De imker en ik geven rondleidingen.  Ook hier geldt: kijk even in de agenda.

De oogst deze week

De pluksla pluk je, de snijbiet snij je (met een mesje). In beide gevallen oogst je de buitenste, grootste bladeren. Dus niet uit de grond trekken. Zo, kunnen we wekenlang van deze gewassen blijven oogsten. Snijbiet wordt in Vlaanderen warmoes genoemd.  In de oogstwijzer vind je meer informatie en op www.snijbiet.nl. Omdat we de bietjes gaan dunnen is er ook bietenblad. Bietenblad kan je in groentespeciaalzaken kopen. Je kan er hetzelfde mee doen als met snijbiet. Op interrnet vind je veel lekkere recepten.

Het blad van de koolrabi kan je ook eten. Een tijdje laten smoren tot het gaar is. Als je de koolrabi wilt bewaren haal dan het blad eraf. Dan blijft hij langer stevig.

De tuin deze week

Het was warm en droog. Sommige gewassen (b.v. sla) gingen er overdag een beetje triest bij staan. Probeer daarom als het warm is zo vroeg mogelijk te komen en berg je groenten snel op op een koele plek. Twee jaar geleden hebben we tijdens een hittegolf een tropenrooster ingesteld zodat er extra vroeg geoogst kon worden. Nog een reden om de tuinberichten in de gaten te houden.

In de kassen werd het al tropisch warm. De thermometer stond op zaterdag zelfs op 46 graden. De komkommers die ondiep wortelen hebben we vaak water gegeven. De tomaten die met hun wortels snel de diepte opzoeken hadden wat dat betreft minder zorg nodig. Ze worden nu nog alleen recht gehouden door een stokje. De komende dagen gaan we ze opbinden en kunnen ze echt de hoogte in. Over de aardbeien gaan netten want de eerste beginnen al rood te kleuren. Bezig zijn met de aardbeien en  tomaten vind ik altijd logisch in deze tijd van het jaar. Waar ik altijd door overvallen wordt is dat we  ons ook al bezig moeten houden met de spruiten. De bedden waarin ze geplant worden moeten onkruidvrij gemaakt en bemest. Want volgende week arriveren de spruitplantjes. En er moet weer veel geschoffeld en gewied worden. Knopkruid en hanepoot (twee onkruiden die relatief laat ontkiemen) zijn begonnen aan een opmars.

Kijktip

Graag zou ik onder de grond willen kunnen kijken. Ik weet dat er duizelingwekkende hoeveelheden micro-organismen zijn maar ik ben vooral geïnteresseerd in de levende wezens die je met het blote oog kan zien. Mollen, muizen, slakken, veenmollen (hopelijk niet), wormen, larven van allerlei insecten, padden. Wat de mollen uithalen kan je boven de grond goed zien. Misschien heb je het al gemerkt bij het oogsten van sla. Maar ik vraag me nu al een paar dagen af welke dieren gangen maken en wortels eten bij de sperziebonen en knolvenkel. Het blijft nog even bij gissen.

Wat je wel kan zien is dat de kapucijners en de peulen volop aan het bloeien zijn. Ga daar zeker een kijkje nemen. Kijk dan ook even naar de tuinbonen. Onderaan de grootste planten zie je bonen hangen.

Tot ziens op de tuin,

Marga en alle harde werkers