Tuinbericht

Week 18-2020: 28 april t/m 2 mei

Oogst deze week

  • sla of andijvie
  • radijs
  • raapsteel

De derde oogstweek van 2020. Deze week oogsten we zowel in de kas (sla of andijvie) als van het land (raapsteel en radijs).

Eindelijk wordt er wat regen voorspeld. Dat is fijn voor het land. Voor het oogsten vraagt het wat aanpassing. Als het droog is zetten we de tafel en het bord net als de afgelopen weken buiten. Als het regent hangen we het bord in de schuur en zetten we beide deuren open zodat er toch genoeg ruimte is om elkaar te passeren. Als je ergens even blijft staan praten houd er dan rekening mee dat je genoeg ruimte blijft geven aan anderen die langs willen.

Volg weer de aangegeven looproute.

Heb je hulp nodig bij het oogsten van de radijs en raapsteel of wil je liever dat dat voor je gedaan wordt schroom dan niet om daar naar te vragen. We helpen graag.

Nogmaals dank voor alle stenen. Het wordt een mooie collectie. Binnenkort gaan we de eerste bij de bedden leggen.

In de mail die op 27 april is verzonden hebben jullie kunnen lezen dat we het oogstrooster (indeling per dagdeel) handhaven en dat de tuin op dinsdag 5 mei en donderdag 21 mei dicht is.

Deze week een kook- en een kruidentip in het tuinbericht.

Over de oogst

Uit de kas kan je een krop sla of andijvie halen.

De radijs en raapsteel staat op bedden naast elkaar links van het middenpad. Ze staan vrij ver achteraan. Natuurlijk staan er oranje vlaggetjes bij zodat je weet waar je mag oogsten.

We hebben witte, langwerpige radijs (ijspegel) en ronde rode (cherry belle). Op het bord staat aangegeven hoeveel je er mag oogsten. Zoek naar de grote. Dat kan je zien doordat de radijsjes een beetje boven de grond komen. Trek ze uit de grond. Als het loof nog mooi is gebruik dat dan ook. Lekker in een omelet (zie onderaan dit bericht) of klein snijden en door de sla mengen of op een boterham met kaas, tahin of pindakaas.

De raapsteel trek je in zijn geheel uit de grond. We vinden het fijn als je voor de voet wegoogst. Dus jij begint te oogsten waar je voorganger gestopt is. In de schuur en bij het bed zetten we een voorbeeld van de hoeveelheid die je mag oogsten. Bij het bed staat een emmer met water. Daarin kan je de wortels van de raapsteel uitspoelen. Op https://www.raapstelen.nl/recepten/ vind je veel recepten. Natuurlijk raapsteelstamppot maar ook risotto of spaghetti met raapsteel.

Kijk ook in de oogstwijzer op deze website. Bij raapsteel staat een lekker lenterecept waarin je raapsteel en radijs kan combineren.

De tuin deze week

Steeds meer tuinbonen komen in bloei. Als je er langs loopt let dan even op. Ze ruiken erg lekker. We hebben ze de afgelopen weken vaak water gegeven. We hebben dat gedaan om ze goed aan de groei te houden. Vorig jaar hadden we last van zwarte bonenluis. Dat willen we op deze manier proberen te voorkomen. Niet alle tuinbonen zijn goed opgekomen. Het is een raadsel waar dat door komt. Muizen of veenmollen? Helaas zien we al weer gaten en gangetjes die waarschijnlijk door veenmollen gemaakt zijn.

Steeds meer bedden verdwijnen onder doek (klimaat- of vliesdoek of insectengaas). We vinden het niet mooi maar de plantjes vinden het wel fijn. Zo hebben ze minder last van de wind, felle zon, droogte, koude nachten. We doen het bij de koolplantjes ook tegen de rupsen en bij de sla en andijvie tegen de nijlganzen. Als er niemand op de tuin is komt er een paartje nijlganzen langs dat van de jonge plantjes eet. Als we op de tuin zijn horen we ze soms luid gakkend overvliegen maar dan durven ze niet van de sla te eten.

Plantjes te koop

Vorige week hebben we al de eerste kruidenplantjes verkocht. De basilicum, koriander en dille was snel uitverkocht. Het lijkt wel of iedereen een kruidentuintje gaat aanleggen. Vorig jaar ging de verkoop veel langzamer. We hebben nog wel selderij en bonenkruid. We verkopen ze voor een lage prijs en ze zijn bedoeld voor deelnemers. Koop alleen wat je zelf gaat gebruiken en niet voor buren, familie enz. Dan kunnen zoveel mogelijk deelnemers er gebruik van maken. Over drie weken komen er weer meer kruidenplantjes in de verkoop.

Deze week zijn er ook bloemenplantjes te koop. Dahlia’s (vast)  kleine margriet (vast , muurbloem (vast) hemelroosje  en lathyrus. Vaste planten kosten 1 Euro per stuk. De 1-jarige zijn 3 voor 2 Euro. Pas op: de dahlia’s zijn gevoelig voor nachtvorst en slakken. Contant betalen over overmaken naar ons banknummer. NL12TRIO 0197 9982 59.

Kooktip

Deze week een kooktip omdat ik er altijd voor pleit om ook loof van plantjes te gebruiken (b.v. van de radijs, biet, meiraap). Je kan dat bijvoorbeeld doen door er ze te gebruiken in een omelet. Hierbij de tips van Leentje Speybroeck (kookboekenschrijfster en medewerkster van VELT).

  • Om je omelet wat smeuïg en luchtig te maken klop je je eitjes eerst goed op en voegt dan een scheutje room toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Met groenterestjes maak je van je omelet een heuse groentetaart. Gestoofde, geroosterde, gewokte of gekookte groenten: ze kunnen allemaal in de omelet.
  • Met kaasrestjes geef je je omelet heel wat smaak en structuur. Dat kan met geraspte kaas maar ook met zachte kaassoorten zoals geitenkaas en kruidenkaas, of met smeltkazen zoals brie of mozarella. Met een schimmelkaas zoals gorgonzola geef je je omelet pas echt karakter.
  • Voeg groene kruiden toe voor een echte lente-omelet: bieslook, dille, rucola of basilicum maken je omelet heerlijk fris, maar ga gerust ook aan de slag met brandnetels, vogelmuur of zevenblad. Het is de moment!
  • Breng je omelet op smaak met specerijen en andere smaakmakers. Wat dacht je van een snuif gerookte paprikapoeder, wat lookpulp, sambal, mierikswortelpasta, pesto of mosterd? Avonturiers kunnen gaan voor miso, sumak, za’atar of zeewiervlokken. Je kunt deze smaakmakers op het einde heel oppervlakkig door je omelet mengen voor hier en daar een verrassend smaakeffect. Ik vind dat persoonlijk lekkerder dan dat elke hap naar hetzelfde smaakt.
  • Bak je omelet eens in een bakvorm voor muffins of cupcakes en maak zo verschillende soorten mini-omeletjes. Je kunt kinderen hun eigen vulling laten kiezen.

Kruidentip: Bonenkruid

Bonenkruid is een kruid dat oorspronkelijk in het wild groeit rondom de Zwarte en de Middellandse Zee. Het behoort tot de familie van de lipbloemigen, net als basilicum. Het zit vaak in mediterrane kruidenmengsels en is qua smaak vergelijkbaar met tijm. Bonenkruid kun je in één jaar planten en oogsten. Er bestaan twee soorten bonenkruid. Het eenjarige gewas en het meerjarige gewas, ook wel doorlevend bonenkruid genoemd. Het eenjarige gewas kun je herkennen aan zijn pepersmaak, het meerjarige gewas heeft een sterk aroma.

Bonenkruid staat bekend om zijn goede werking op onze spijsvertering. Door bonenkruid aan je gerechten toe te voegen, worden vetten beter verteerd. Daarnaast zou het krampwerend zijn en buikpijn verlichten.

Bonenkruid houdt van grond die goed waterdoorlatend en humusrijk is. Tijdens de kieming en de groei heeft bonenkruid water nodig om te kunnen groeien. Zorg ervoor dat het kruid ook voldoende zon krijgt, dit komt het aroma van het kruid ten goede. Bonenkruid in bloei is een geliefde plant voor bijen.

Bonenkruid in de keuken

In de keuken kun je verse en gedroogde blaadjes van bonenkruid gebruiken, en ook de jonge stelen. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je bonenkruid erg goed combineren met alle soorten bonen. Daarnaast kun je het heel goed meekoken in soepen of met peulvruchten en kool. Voeg vers bonenkruid toe aan salades, ei- en tomaatgerechten voor een licht pittige smaak. Bonenkruid is ook een prima vervanger voor zout en peper, en bonenkruid is heerlijk als smaakmaker in vleesgerechten.

Doordat bonenkruid helpt de spijsvertering te stimuleren, is het een handig kruid om toe te voegen aan wat zwaardere gerechten zoals stamppotten.

Bewaren

Wil je bonenkruid na de oogst drogen? Pluk dan meteen zodra de stengels en blaadjes groot genoeg zijn. Het aroma van het kruid is dan het sterkst en drogen zal de smaak verder weinig beïnvloeden.

Tot ziens op de tuin!