Tuinbericht

Week 17-2020: tweede oogst

Oogst deze week

  • andijvie
  • sla

Week 17: 21 t/m 25 april

De kop is er af. De eerste oogstweek is goed verlopen. Fijn om veel mensen weer te zien en even te spreken. Ook fijn om te merken dat het werken met tijdvakken en  indeling op alfabet als prettig ervaren wordt. We gaan daar mee door. Zodra het verandert ontvang je daarover een bericht per e-mail.

In het vorige tuinbericht vroegen we om stenen voor de nummering bij de bedden. Dat leverde al een mooie partij stenen op. Ook van een anonieme gever die een grote zak stenen achterliet. Wie was dat? We hebben er nog meer nodig.

Over de oogst

Deze week sla en andijvie. Allebei weer uit de kas. We oogsten nu in de tweede kas. We geven weer een looproute aan. De planten staan dicht op elkaar en de paadjes zijn smal. Dat is omdat we zoveel mogelijk oogst uit de tunnelkassen willen halen. Heb geen haast, geef elkaar de ruimte dan komt het goed.

Andijvie oogst je op dezelfde manier als sla. De plant van onderen vast pakken. In zijn geheel uit de grond trekken. Wortels boven het pad uitschudden. Draai de wortels er met de hand af en gooi die in de kist die buiten de kas daarvoor klaar staat. Zo neem je minder zand mee naar huis en houden we zoveel mogelijk grond op de tuin. Ga je de gewassen pas later in de week gebruiken en wil je de planten thuis in het water zetten om langer te bewaren dan mag je ze ook met wortel en al meenemen.

In de oogstwijzer meer informatie over andijvie en een paar recepten. Drs. P. maakte veel liederen over groente. Andijvie vond hij een weinig inspirerend gewas. Ben je het daar niet mee eens en heb je een lekkere bereidingswijze voor andijvie zet het dan op papier en neem het mee naar de tuin.

De tuin deze week

De bovenlaag van onze zandgrond droogt snel uit. De laatste regen die iets voorstelde hadden we op 12 maart. De kleine plantjes en zaadjes die nog moeten ontkiemen moeten het juist van die bovenste laag hebben. Vorige week maakte de beregeningsinstallatie overuren.  Daarmee houden we alles goed aan de groei.

Ook voor deze week is zonnig en droog weer voorspeld. Het levert prachtig heldere blauwe luchten op waar tegen de ontluikende bomen scherp aftekenen. De foto bij dit tuinbericht is gemaakt door Tineke Otte. Bovenin de hoge boom zie je het nest van de kraai die de tuin als zijn territorium

Deze week komt plantenkwekerij Jongerius weer biologisch plantgoed brengen. O.a. ook kruidenplantjes voor de verkoop. In en naast de glazen kas staan plantjes die ook voor de verkoop zijn. Dat zijn vooral bloemen. Vanaf volgende week zijn ze te koop.

Kijktip

De peren zijn al uitgebloeid. Vooral een aantal van de grote bomen heeft heel goed vrucht gezet. Je ziet het vruchtbeginsel al zwellen tot een piepklein peertje. De appelbomen blijken ook dit jaar niet rupsvrij. Veel mensen hebben al geholpen om de rupsen te verwijderen. Een aantal van de bomen staat nu mooi in bloei.

Tot ziens op de tuin!