Tuinbericht

Week 16-2020

Oogst deze week

  • paksoi
  • sla

Het is zover. De eerste oogst van 2020. Vorige week heb je als deelnemer daar al bericht over ontvangen. Daarbij zaten ook de maatregelen die we nemen om iedereen, in deze tijd waarin we met het coronavirus te maken hebben, zo veilig en prettig mogelijk te laten oogsten. Houd je daaraan. Ook aan het rooster waarop ingedeeld is wanneer je mag komen oogsten.

En verder hanteren we natuurlijk de regels die we altijd al hadden. Zoals niet op de bedden lopen, aan de oogsttijden houden, en kom zoveel mogelijk met de fiets of lopend. Als je met de auto komt parkeer die dan niet langs de Leidsevaart maar op het parkeerterrein van buitenplaats Leyduin.

Wat is er anders dan anders?

Normaal ga je de schuur in om het bord te lezen en de deelnemerslijst af te tekenen. Nu loop je direct de tuin op. Je gaat de schuur dus niet in. Je ziet dan meteen het bord staan en een tafel waarop de deelnemerslijst ligt. De lijst wordt afgetekend door de vrijwilliger van de oogstdienst die je ontvangt.

Volg de oogstroute. We oogsten deze week uit de tunnelkassen. Loop langs de kruidencirkel en de zandbak (die houd je beide aan je linkerhand). Ga de tunnelkas pas in als die leeg is. In de eerste kas staat de paksoi. Kies een grote krop uit. In die kas staat ook rode eikenbladsla. Neem daar ook een krop van mee. Als de sla daar op is kan je sla uit de volgende kas halen. De eerste kas ga je in vanaf de appelbomen en uit bij de rabarber. De volgende kas ga je in bij de rabarber en uit bij de appelbomen. Zo kom je niemand tegen.

Voel je vrij om een rondje te lopen over de tuin. Heb geen haast en geef anderen voldoende de ruimte. Houd er ook rekening mee dat er op de tuin gewerkt wordt. Niek van Noppen maakte een filmpje waarin het voorgaande uitgelegd wordt.  https://youtu.be/odD7KkmBzzk

De toilet die wij gebruiken achter Gasterij Leyduin mag alleen gebruikt worden door mensen die op de tuin aan het werk zijn, dus niet door deelnemers. Ook nodigen we je voorlopig niet uit om een kopje thee of koffie mee te drinken tijdens de pauzes van de vrijwilligers. Het is even niet anders.

Over de oogst

Paksoi en sla. Vlak boven de grond beet pakken en uit de grond trekken. Wortels even boven het pad uitschudden (niet over de andere planten). Kiezen of je de planten met wortel en al mee naar huis neemt. Zo niet, gooi de wortel dan in de kist die daarvoor buiten de kas staat. Van de paksoi alles gebruiken. Dus zowel het groene als witte gedeelte. In de oogstwijzer vind je een paar recepten met paksoi. Ik maakte zelf onlangs het recept met kerrie en kokos. In het recept staat dat je de groente maar even mee moet bakken. Ik vind het zelf lekker als de paksoistengels  goed zacht zijn. Ik had geen ingedikte kokosmelk (santen) maar nog wel een blikje gewone kokosmelk. Werkte ook goed.

Over de tuin

We gaan van het ene extreme weertype naar het andere.  Na een hele natte winterperiode is het nu al een aantal weken heel erg droog. De beregening staat daarom al regelmatig aan. Afgelopen week was het warm maar de nachten zijn nog koud. Het betekent dat de planten nog niet erg goed groeien maar zo langzamerhand komt er wel steeds meer boven de grond. Eigenlijk allemaal heel normaal voor de tuin van het jaar.

Kijktip

Kijk even bij de kapucijners en de peulen. Ze komen boven de grond. Onvoorstelbaar dat ze over een paar maanden tot bovenin de netten zijn gegroeid. Het is leuk om er elke week even een kijkje te nemen.

Bij verschillende gewassen zie je nieuwe houten naambordjes staan. Veel mooier dan de plastic bordjes die we tot nu toe gebruikten. Bij de bedden staan nog wel plastic bordjes met het nummer van het bed. Die willen we ook vervangen. Niet door een bordje maar door een steen. Op de tafel bij de ingang zie je dat verschillende deelnemers al een steentje hebben bijgedragen. Heb je ook een steen van minstens 15 centimeter die je wil schenken voor bij een bed, neem hem dan mee naar de tuin. We zijn er erg blij mee.

We zien jullie graag op de tuin!

Voor de zekerheid hierbij het bericht dat vorige week verzonden is over “oogsten tijden corona”, incl. het rooster op alfabetische volgorde. oogsten-tijdens-corona-regels