Tuinbericht

Week 16-2019: eerste oogst

Oogst deze week

  • paksoi
  • sla

We hebben er zin in. Er kan weer geoogst worden en dan belooft het de komende dagen ook nog heel mooi weer te worden. We boffen. Ook omdat de tuin nu echt uit haar winterslaap is en er steeds meer in bloei komt in de bloemen- en kruidentuin en bij het fruit. De vogels in en rond de tuin volop  zingen en de bomen in het bos prachtig lentegroen tonen. En we boffen ook dat we een goede beregeningsinstallatie hebben. Die staat al regelmatig aan. En tenslotte  boffen we  met alle vrijwilligers en stagiaires op de tuin. Er is al weer veel werk verzet.

Op het land is al veel gezaaid en geplant maar groeit alles nog langzaam. Dat heeft te maken met de temperatuur de afgelopen week (koud) maar ook omdat het  nog heel vroeg in het seizoen is.  Het bodemleven dat nodig is om voedingsstoffen vrij te maken voor de planten komt langzaam op gang. Als je in de winkel kijkt zal je zien dat daar nog geen voorjaarsgroente uit de volle grond is. Alles komt nog uit de (koude) kas of het buitenland.

Gelukkig hebben wij de tunnelkassen. Zodra de zon schijnt gaat de temperatuur overdag daar makkelijk naar boven de 30 graden. De paksoi en sla die daar zes weken geleden geplant is, is nu al klaar om te oogsten. En dat gaan we dus doen.

We hopen dat we vanaf volgende week elke week kunnen oogsten. We hebben een keer in het voorjaar gehad dat we een week over moesten slaan omdat er nog te weinig op het land stond. Als dat dit jaar het geval is krijg je daarover bericht. Vanaf dan houden we de normale oogsttijden aan.

Let op: op koningsdag (27 april) gaan we wat eerder dicht. Je kan dan komen oogsten van 9.30 tot 15.00. We geven dan om 11 uur extra uitleg en een rondleiding voor iedereen die daar op 20 april niet bij kan zijn.

Over de oogst

Voor de nieuwe deelnemers. Sla en paksoi oogst je op dezelfde manier. De plant vlak boven de grond vastpakken en uit de grond trekken met wortel en al. Aan de wortels zit veel grond. Schud die niet boven andere planten uit want dat is niet fijn voor de mensen die na jou komen oogsten. Je kan de wortels met de hand afdraaien en in de kist gooien die daarvoor klaar staat. Je mag de planten ook met wortel en al mee naar huis nemen. Sommige deelnemers zetten ze thuis in een bakje water zodat de oogst langer vers blijft. Meer informatie en ook recepten vind je in de “oogstwijzer” op onze website.

Pluk in de kruidentuin wat viooltjes  en madeliefjes (alleen de bloemetjes, zodat de plantjes weer nieuwe bloemetjes kunnen krijgen). Dat staat prachtig op een salade. Doe dat alleen als je de bloemetjes snel kan verwerken. Het is zonde als je daar niet aan toekomt en je ze over een aantal dagen verlept tegenkomt in je keuken en weg moet gooien.

Over de eerste oogstdag

Op zaterdag 20 april geven we om 11 en half 3 uur rondleidingen over de tuin. Voorafgaand daaraan geven we extra uitleg aan de nieuwe deelnemers. De hele dag staat er koffie en thee klaar. Schuif aan om weer even bij te praten. Vanaf ongeveer 12 uur is de imker aanwezig op de tuin. Hij zal vertellen over de bijen. Er wordt dan ook een nieuwe bijenkast opgehangen.

Kan je niet op 20 april dan ben je ook op 19 april van 10.00 tot 16.00 welkom.

We zien jullie graag op de tuin!