Tuinbericht

Week 46-2019: 14, 15 en 16 november

Oogst deze week

  • laatste oogst
  • iets ronds
  • iets van onder de grond
  • iets van kool
  • iets van look

De laatste, de dertigste oogstweek van seizoen 2019. We zullen het missen de komende maanden. De overvloed in de tuin, de groenten, bloemen en kruiden en alle ontmoetingen met jullie. We hebben veel gesprekken gevoerd waarin mensen vertelden dat ze door de tuin anders zijn gaan eten en koken en ook in de winkel andere keuzes maken. Meer (seizoens)groenten, minder verspilling (hergebruik van verpakkingen, minder weggooien), nieuwe recepten, minder vlees, vaker biologisch. Wij vinden het fijn om daar aan bij te dragen en te merken dat alles dat geteeld wordt op de tuin in jullie tassen meegaat naar huis. Ook als het een wat rare vorm heeft, er een vlekje aan of een beestje in zit. Dat maakt een zelfoogsttuin anders dan een tuinderij waar voor de winkel of pakketten wordt geteeld. Het directe contact met mensen, het land en de gewassen.

Op 18 januari gaan we het afgelopen seizoen echt evalueren. Maar af en toe zijn we daar natuurlijk al mee bezig. Niet alles is goed gegaan maar we merken wel dat de tuin weerstand heeft. We hebben geen last gehad van de wortel- of uienvlieg of de preimot die veel schade kunnen aanbrengen. De luizen in de tuinbonen bleken achteraf niet heel veel verlies op te leveren. Nu hopen dat de rupsen en meeldauw onze appelbomen en wijnstokken volgend jaar met rust willen laten.

We kijken ook al vooruit. De yacon heeft het dit jaar goed gedaan. Het ijskruid was voor veel mensen een verrassing. Volgend jaar weer een nieuw gewas proberen? Zoete aardappel? We zijn het aan het uitzoeken.

En verder gaan we naast de normale reguliere wintertaken (onderhoud, teeltplan, bestellingen, fruit snoeien, administratie): de opkweekkas plaatsen, willen we graag zonnepanelen op het dak van de schuur, collegatuinders opzoeken om ervaringen te delen en af en toe te helpen, met de stagiaires en een aantal deelnemers ons jaarlijkse leesgroepje houden, de feestdagen vieren met o.a. de mensen van de dagbesteding, de tijd nemen om lekker te koken en mooie wandelingen te maken. In februari met mooi weer moeten we ons dan inhouden om niet al te veel op het land te willen doen. En hopelijk hebben we ook in 2020 in week 16 weer onze eerste oogst van het seizoen.

Over de oogst

Een look (ui), iets ronds (pompoen, biet, knolselderij), iets van onder de grond (pastinaak en aardpeer), iets van kool, misschien nog wat blad (winterpostelein en veldsla). We hebben niet meer voor iedereen alles. Er zijn nog ongeveer zestig pompoenen en knolselderijen dus er moet gedeeld worden. We proberen er voor te zorgen dat iedereen ook deze laatste week een gevarieerd tasje groenten mee naar huis neemt.

De tuin deze week

Daarover is niet zoveel te melden. Vorige week donderdag en zaterdag waren natte dagen (en sindsdien is er nog meer regen gevallen). De oogsters die toen kwamen zagen dat het seizoen echt voorbij is, dat de tuin slecht begaanbaar is en echt in winterstand gaat.

Recept

Hoewel het “de week van het kookboek” is ben ik (Marga) niet van plan om een nieuw kookboek te koken. Ik heb wel, ter ere van deze week, het eerste kookboek dat ik ooit kocht uit de kast gehaald. Eten van Moeder Aarde, uitgegeven in 1984. Op de achterflap: “Dit kookboek, samengesteld door diegenen die bereid zijn van de traditionele voedingspatronen af te stappen, wil de weg wijzen voor hen die het beste van deze in wezen zo kleine aarde willen, zonder tussenkomst van de vetmesters, de veredelaars, de verkleurders en de tallozen anderen, die meer aan hun winst dan aan het welzijn van Moeder Aarde en haar kinderen denken. Een boek over matigheid en overbodigheid, over gezondheid en gezond verstand”. Er staan gerechten in als: rijst met groenten en linzen, spaghettischotel met pinda’s en kaassoufflé met noedels. Het is lang geleden dat ik er uitgekookt heb.

Een kookboek dat ik wel regelmatig gebruik is Kook het seizoen. Uitgegeven door VELT in 2018. Uit het voorwoord. “Aan de slag gaan met lokale, biologische en seizoensgebonden producten waarvan ik de oorsprong ken. De ingrediënten met liefde verwerken tot iets lekkers en ervoor zorgen dat er niets verloren gaat. Dat is de manier waarop ik met voeding wil omgaan. Dat is wat ik met jou wil delen”.

De boodschap is hetzelfde maar de toon is heel anders geworden in 35 jaar tijd.

Uit Kook het seizoen maakte ik dit weekend de volgende pittige rode bietensoep.

Nodig (voor vier personen): 150 gram ui,  1 teen knoflook, 500 gram rode biet, een scheut arachideolie, 1 el geraspte verse gember of 1 el gemberpoeder, 1 tl chilipoeder, 1 tl kerriepoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 el balsamicoazijn, 1,5 l groenteboullion, 4 el pindakaaas, een bosje verse koriander, peper en zout.

Bereiding: versnipper de ui en pers de knoflook. Schil de biet en snij hem in blokjes. Fruit de ui in de olie tot hij glazig is. Voeg de biet, gember, knoflook en specerijen toe. Roerbak 3 minuten. Blus met balsamicoazijn. Voeg de bouillon toe en laat koken tot de bieten zacht zijn, Voeg de pindakaas toe, mix de soep glad en breng op smaak met peper en zout. Serveer met vers gehakte koriander.

Ik had geen arachideolie in huis maar met andere olie gaat het ook goed. Peper en zout vond ik niet nodig want de soep heeft zonder al veel smaak. Gebruik niet teveel pindakaas. Je wil de bieten ook kunnen proeven.

 

We hopen jullie deze week allemaal nog een keer te zien. Kom als je kan naar de laatste oogstdag op 16 november. Daarover ontving je al eerder bericht of kijk in de agenda.

De foto bij dit bericht is van de laatste oogstdag in 2017.

Met hartelijke groet, Marja en Marga