Tuinbericht

Week 44-2020: 28 t/m 31 oktober

Oogst deze week

  • rode kool
  • ui
  • pastinaak
  • yacon
  • andijvie

De vraag die we in deze tijd van het jaar vaak krijgen is: hoe lang nog? Het antwoord is: met deze week erbij nog drie weken. Was het een normaal jaar dan zouden we op 14 november het jaar feestelijk afsluiten met soep, muziek en een vuurtje waar we dicht op elkaar ons kunnen warmen en het Leyduinlied zingen. Dat zit er dit jaar niet in. We willen wel afscheid nemen van het seizoen. Niet alleen op zaterdag maar op alle oogstdagen en niet met soep maar met iets wat je coronaproef kan pakken en opeten. Iets zoets, iets hartigs. We hopen dat verschillende deelnemers iets willen bakken. Heb je  daarvoor ingrediënten uit de tuin nodig, vraag daar dan om.

Deze week oogsten we vooral gewassen die je lang kan bewaren op een niet te warme plek in huis of in een schuur.

Heb je vorige week witlofpennen meegenomen dan heb je zelfs nog oogst nadat de tuin gesloten is.

Over de oogst

Rode kool, ui, pastinaak, andijvie, yacon. Wat wil je nog meer? Heerlijke herfst/wintergroenten voor verwarmende gerechten.

Ook deze week weer veel voorgeoogst. Als het goed weer is zetten we alles buiten zodat er volop ruimte is om alles mee te nemen. Bij slecht weer gebruiken we de schuur en de kas.

Goed of slecht weer? De andijvie mag je zelf van het land halen. Kijk dan meteen waar er verder nog vlaggetjes staan.

Rode kool gaat altijd goed met appel. Aan het einde van dit bericht een recept waar Hester Edzes me op attendeerde. Een fijn gerecht voor thuiswerkers, -blijvers. Het moet namelijk 1 1/5 à 2 uur in de oven en af en toe moet je even opstaan vanachter je computer of je luie stoel om alles even om te scheppen. Na een tijdje gaat je keuken heel lekker ruiken.

De yacon kan je meteen (rauw, als fruit) eten maar als je hem nog een weekje laat liggen dan wordt dit gewas, dat ook wel appelwortel heet, nog wat zoeter. In de oogstwijzer op de website staan verschillende recepten met yacon.

De tuin deze week

Nog steeds een feest om door heen te lopen al wordt het wel al wat leger. De foto bij dit bericht is van Ton Apon en toont de tuin in herfsttooi.

Er zijn (moes)tuinders die vooral zwarte aarde willen zien in hun tuin voordat de winter begint. Daar zijn wij niet van. Juist in de winter moet de bodem en het bodemleven beschermd worden tegen regen, wind, uitspoeling en kou. Als je door de tuin loopt zie je dat veel bedden waar geen gewassen meer op staan bedekt zijn. Ook fijn voor de vogels die zich tegoed doen aan zaden van o.a. de zonnebloemen en rond scharrelen tussen het blad, de varens en andere plantenresten die op de bedden liggen. Daarbij moeten ze wel oppassen voor de poezen maar die lijken zich de laatste tijd vooral toe te leggen op het vangen van ratten. Op het pad door de voortuin hebben we er al een paar zien liggen de afgelopen weken. De poezen zijn trouwens ook winterklaar. Ze hebben hun dikke bontjassen weer aangedaan. Dat doen ze helemaal zelf, zonder hulp.

Recepten

Langzaam gestoofde rode kool met appel

Nodig: 1/2 rode kool in dunne reepjes, 1 ui gesnipperd, 2 teentjes knoflook fijn gesneden, 2 zoetzure appels geschild en in kleine stukjes, 3 cm verse gemberwortel fijn gesneden, 3 kruidnagels, 1 anijssterretje, 2 el appelazijn, 2 el suiker, 40 gram boter.

Bereiding: Verwarm de oven op 160 gram. Doe de kool, ui, knoflook, appel, gember en specerijen in een oven bestendige pan of schaal. Voeg 1/4 theelepel zout, flink wat peper en de appelazijn en suiker toe. Schep alles goed om. Verdeel de boter in klontjes over de kool. Leeg een deksel op de pan of schaal. Zet 1 1/2 tot 2 uur in de oven tot de kool goed zacht en gaar is. Tussentijds een keer omscheppen.

Uit: I love groente van Janneke Vreugdenhil

Gierstrisotto met pastinaak

Nodig voor 2personen: 125 g gierst (afgespoeld in een fijne zeef), 50 ml olijfolie, 30 g sjalotjes, 1 teen knoflook, blaadjes van 2 takjes tijm, 50 ml witte wijn, 250 ml bouillon, 200 g pastinaak, 1 appel, 50 g walnoten, 50 g oude kaas

Bereidingswijze: Doe 2 el olijfolie in een ruime pan en verhit op hoog vuur..Snipper sjalot en knoflook. Bak de helft hiervan in olie glazig. Voeg gierst toe, laat kort meestoven tot die ook wat glazig wordt. Voeg de tijm toe. Blus af met witte wijn. Laat iets verdampen en voeg scheutje voor scheutje bouillon toe tot de gierst gaar en lekker romig is.

Schaaf 1 pastinaak in hele dunne lange plakken. Frituur deze in een andere pan krokant in een laagje olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Deze pastinaakchips zijn voor de garnering. Frituur in dezelfde olie heel kort de blaadjes salie. Laat ook uitlekken.

Snij de rest van de pastinaak in blokjes van 1,5 cm en doe dat ook met de appel. Verhit wat olie of boter in een pan en fruit er de andere helft van sjalot en knoflook glazig in. Voeg de pastinaakblokjes toe en bak het geheel al omscheppend gaar.

Voeg de laatste 5 minuten de appel toe en verwarm die even mee. Rooster de walnoten in een droge koekenpan krokant.

Schep de risotto in een diep bord en schep de pastinaak met appel erop. Strooi de nootjes erover en rasp er wat oude kaas over. Leg de pastinaakchips erop.

Van: odin.nl/recepten