Tuinbericht

week 43-2022: 27, 28 en 29 oktober

Oogst deze week

  • koolrabi
  • andijvie
  • yacon
  • prei of ui
  • wortel of pastinaak of schorseneer

Het wordt weer rustiger op de tuinderijen. Tijd voor uitwisseling. We hadden afgelopen week verschillende tuinders op bezoek, per mail worden er vragen gesteld, er worden bijeenkomsten georganiseerd en zelf nemen we ook op andere plekken een kijkje. Leuk om van elkaar te leren en te horen wat afgelopen jaar wel en niet goed gegaan is. Onderwerp van gesprek zijn ook prijsstijgingen bij de bedrijven waar we zadencompost en plantgoed kopen. Ook wij hebben te maken met inflatie en leveranciers die hun hogere energierekeningen moeten doorberekenen. Zelf verwachten we, met dank aan onze zonnepanelen, geen hogere energierekening want de zon schijnt volop dit jaar.

Weer een gevarieerde oogst deze week. Een koolgewas, een bladgewas, een wortelgewas, iets fruitigs en een gewas uit de lookfamilie.

Over de oogst

Koolrabi. Oogsten in de eerste tunnelkas.

Ui of prei. Ui bestaat uit “rokken”. De buitenste rok is soms al bruin maar als je die er afhaalt is de rest van de ui nog prima.

Andijvie. Klein kropje. Ze willen niet groter worden.

Pastinaak of schorseneer of wortel. Keuze uit een van deze drie wortelgewassen.

Yacon. We hebben ze al voor je geoogst. Yacon wordt zoeter als je het gewas even laat liggen. Sommige mensen combineren yacon met rode kool. Dan moet je een weekje wachten want rode kool hebben we volgende week weer. Nieuw gewas? Nee, we hebben al voor het vierde jaar yacon. Recepten vind je op http://www.tastyyacon.be/ en natuurlijk in onze oogstwijzer.

Pluk van de Oost-Indische kers. Op veel plekken staan ze nog mooi in bloei. Maak een mooi bosje. Een keer nachtvorst en het is voorbij.

Over de tuin

De laatste paal is afgelopen week door Marja en stagiaire Jantien uit de grond gehaald. De palen gaan in het vroege voorjaar op een andere plek de grond weer in zodat er klimmende bonengewassen, zoals peulen, kapucijners en snijbonen aan kunnen groeien.

We genieten van de milde temperaturen. Veel onkruid (knopkruid!) en gras doet dat ook en groeit nog door. Vaak zelfs door de dikke mulchlaag heen die al op veel bedden ligt.

Tot ziens op de tuin!