Tuinbericht

Week 42-2021: 21, 22 en 23 oktober

Oogst deze week

  • biet
  • ui
  • pastinaak
  • sla
  • boerenkool of palmkool

Weer een lekkere herfstoogst deze week waaronder de eerste pastinaken van dit jaar. Dus haal je groenteborstel tevoorschijn. Pastinaak hoef je niet te schillen. Wel goed boenen.

Herinner je je trouwens nog dat er deze zomer veel mensen over het land kropen om er voor te zorgen dat de pastinaakplantjes niet ten onder gingen in het onkruid. We hadden er soms een hard hoofd in of ze nog wel te redden waren, ook omdat de veenmollen vanonder aan de plantjes knabbelden. Maar alle moeite is beloond. We hebben twee bedden vol met pastinaak.

Over de oogst

Ui. We hebben nog steeds uien. Deze week mag iedereen weer een portie meenemen.

Boerenkool of palmkool. We hebben de boerenkool behoorlijk goed rupsenvrij kunnen houden door ze af te dekken. Maar net als wij heb je waarschijnlijk gezien dat er de laatste maanden veel koolwitjes in de tuin waren. Die hebben hun kans gegrepen nadat de doeken weg waren. Ze hebben eitjes op de boerenkool gelegd waar rupsen uitgekomen zijn. De schade valt nog mee. Zie je rupsen op het blad, bekijk ze dan eerst even want ze zijn best mooi en schud ze er dan van af. De palmkool is niet afgedekt geweest en dat is goed te zien.

Sla. Een deelneemster vertelde ons, dat ze nooit zo veel met sla had maar dat dat veranderd is door de tuin. Dat horen we graag.

Biet. De bieten komen van Berkenrode. Onderaan dit bericht het recept voor pittige bietensoep. Dat heb ik al eerder in het tuinbericht gezet maar ik doe het nog een keer omdat het echt een aanrader is.

Pastinaak. Je mag ze zelf oogsten. Als je dat met de riek doet pas dan op dat je niet in de pastinaak steekt. Voor recepten: kijk in de oogstwijzer.

En natuurlijk waar er verder nog vlaggetjes staan of nog iets anders.

Over de tuin

Vorige week schreef ik dat we een yaconplant uit de grond zouden gaan halen  omdat we benieuwd waren hoe de knollen zich ontwikkelen.  De opbrengst was verrassend goed en daarom is afgelopen zaterdag een deel van de planten al uit de grond gehaald. Omdat we de smaak nog wat flauw vonden laten we ze nu een paar weken rusten. Hopelijk zijn ze dan zoeter als jullie ze mee naar huis nemen.

We kregen de vraag waarom de sojabonen waren gemaaid. Het ging echter niet om sojabonen maar om bladrammenas. De vergissing is begrijpelijk. Bladrammenas vormt peulen die wel wat weg hebben van sojabonen. Ze zijn echter niet erg lekker. We hebben het gewas gezaaid als groenbemester. Door het nu af te maaien zorgen we ervoor dat de plantenresten de grond bedekken  en tegelijkertijd verteren en daardoor de bodem voeden.

Kijktip

Ik was op een bijeenkomst waar gevraagd werd wie vorig jaar tijdens de eerste coronaperiode meer was gaan wandelen. Veel vingers gingen omhoog. De tweede vraag was wie dat nog steeds deed. Het leverde veel minder vingers op. De herfst is wat mij betreft het uitgelezen seizoen om te wandelen en dan zeker in het bos. Dus neem de tijd als je naar de tuin komt. Wandel nog een stukje het bos in en geniet van alle kleuren, de vallende bladeren, paddenstoelen, de bijzondere vormen van uitgebloeide planten.

Recept

Pittige bietensoep

Nodig: pond bieten, 1 grote ui, 1 el geraspte gember (of 1 el gemberpoeder), 1 tl chilipoeder, 1 tl currypoeder, 1 tl komijn, 1 tl korianderpoeder, scheutje balsamicoazijn, peper en zout, 1 el of 1 blokje groentebouillon, 2 el pindakaas, bosje verse koriander (voor de liefhebbers)

Bereiding: Schil de rode biet en snijd hem in kleine blokjes. Stoof de ui glazig in olijfolie. Voeg de rode biet, gember, look en kruiden toe. Roerbak 5 minuten. Blus met de balsamicoazijn. Zet alles ruim onder water en voeg de groentebouillon toe. Laat 45 minuten koken of tot de bietjes heel zacht zijn. Voeg de pindakaas toe en mix de soep glad. Breng op smaak met peper en zout en serveer met verse koriander.

Bron: Kook het seizoen. Uitgegeven door VELT.

De foto van het maaien van de bladrammenas is gemaakt door Ton Apon.

We zien jullie graag ook deze week weer op de tuin.