Tuinbericht

Week 41-2019

Oogst deze week

  • pompoen
  • boerenkool of palmkool
  • bleekselderij
  • veldsla
  • koolrabi of sperzieboon of iets anders

Afgelopen zondag was de koudste 6 oktober sinds mensenheugenis en een zacht regentje aan het begin van de middag ging over in (bijna) pijpenstelen. Niet ideaal voor een oogstfeest en als we dit van te voren hadden geweten hadden we het afgelast. Dan hadden we wel een gezellige middag gemist met leuke muziek, lekker eten, aardige mensen, een haiku (kijk in het opendichtkastje), onze eigen Leyduinwijn, een brandende pizza-oven en vuurschaal, knutselende kinderen. Kortom: ondanks het slechte weer was het een fijn oogstfeest.

 Over de oogst

De kas is met dit vochtige weer geen ideale plek voor de pompoenen. Daarom is het fijn als jullie er allemaal een mee naar huis nemen.

Boerenkool of palmkool. De tweede keer dit jaar. De onderste grote bladeren oogsten. Met de hand naar beneden trekken. Ze laten makkelijk los. Lelijke bladeren niet op de grond gooien maar in de kist bij de kop van het bed. De vorige keer raadde ik aan om boerenkoolrisotto te maken. Ondertussen heb een recept gevonden en de risotto gemaakt. Lekker. Het recept vind je aan het einde van dit bericht.

Bleekselderij met een riek uit de grond trekken.

Veldsla net boven de grond afsnijden. De plantjes groeien dan weer aan.

Sla op = op. Vorige week is er weinig sla geoogst zodat ze niet allemaal meegegaan zijn. Waarschijnlijk omdat het kleine kropjes zijn. We willen ze wel graag van het land hebben.

Koolrabi, sperzieboon of iets anders (dat kan biet, wortel of pastinaak zijn).

Over de tuin

De herfst is dit jaar zeer nat begonnen. In twee weken tijd hadden we zo’n 160 mm in de regenmeter. Het jaargemiddelde is ongeveer 800 mm.

Op vrijdag kon de tuin de hoeveelheid regen niet meer aan en werd gedeeltelijk onbegaanbaar. Een deel van de gewassen stond in het water. Een troosteloos gezicht. De tweede keer al dit jaar want ook juni kende een periode met veel regen.

De sla en andijvie heeft er onder te lijden. Die zullen we kleiner oogsten dan vorig jaar om deze tijd. Spannend is wat er met de wortelgewassen zoals pastinaak, schorseneer, yacon en witlof gebeurt. De grond is verzadigd met water. Vandaag heb ik een schorseneer geoogst om te kijken hoe die eraan toe was. Ik moest aan de voeten van Maarten van der Weijden denken nadat hij de Elfstedentocht had gezwommen. Zo moet de schorseneer zich ook ongeveer voelen.

 Recept: Risotto met boerenkool & champignons (4 personen)

– 300 gr risottorijst
– 300 gr gesneden boerenkool
– 200 gr verschillende soorten champignons
– bol buffelmozzarella
– 2 groentebouillonblokjes
– 100 ml witte wijn
– 2 sjalotten
– 65 gr pijnboompitten
– knoflookteen
– peper & zout
– olijfolie
– roomboter (optioneel)

  1. Meng de bouillonblokjes met ongeveer een liter kokend water. Pel en snipper de sjalotten en pers de knoflookteen uit.
  2. Verhit een klontje boter en een eetlepel olijfolie in een hoge pan. Fruit hierin de sjalot en de knoflook. Voeg na een minuut de risottorijst toe. Bak de risottorijst totdat de korrels glazig worden en blus dan af met de witte wijn (na ongeveer 4 à 5 minuten).
  3. Het koken van de risotto duurt ongeveer 25 min. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe als het water is verdampt en opgenomen en blijf goed roeren. Breng op smaak met peper & zout. Voeg na 5 minuten de boerenkool toe.
  4. Bak de pijnboompitten in een droge pan mooi goudbruin. Snijd ondertussen de champignons in dunne reepjes. Haal de pijnboompitten uit de pan en verhit er een scheutje olijfolie in. Bak de champignons in 6 minuten mooi bruin en breng op smaak met peper & zout. Voeg de champignons aan de risotto.
  5. Snijd de mozzarella in kleine blokjes. Voeg de mozzarella de laatste paar minuten toe aan de risotto, zodat de mozzarella kan smelten.
  6. Schep de risotto op de borden en strooi er de pijnboompitten overheen.