Tuinbericht

Week 36 (7, 8, 9, 10 september)

Oogst deze week

  • sperzieboon
  • prei
  • andijvie of bindsla
  • knolvenkel of bleekselderij
  • courgette of komkommer of tomaat

De meteorologische herfst is begonnen. De dagen worden korter. Daarom is september de laatste maand dat er ook op donderdagavond geoogst kan worden. Om 20.00 uur gaat dan de deur dicht.

Dit weekend zijn de open monumentendagen. Om die reden zijn we zondag 10 september open van 11.00 tot 16.00. Je mag dan komen oogsten. Als het heel slecht weer is houden we de poort gesloten. Als je niet zeker weet of we open zijn kijk dan even in de agenda op deze site.

De weersvoorspelling voor eind van de week is niet zo best. We gaan veel vooroogsten en als het echt veel regent halen we de sperziebonen naar binnen zodat je ze daar kan plukken.

Deze week wordt de uitnodiging voor het oogstfeest (1 oktober) verstuurd. Als je na het weekend nog niets ontvangen hebt check dan even of het bericht in je spambox is terecht gekomen.

Over de oogst

Aan de rechterkant van het pad is een sperziebonenbed (bed 62) waar nog niet van geoogst is (al hadden een aantal mensen vorige week niet door dat daar geen vlaggetje stond). Daar mag deze week van geoogst worden (en ook van alle andere bedden waar al eerder van geplukt is). Pluk voorzichtig van bed 62. Bij nat weer gaan de bonen snel schimmelen als ze op de grond komen te liggen nadat er aan de plant getrokken is. Blijf op het pad en probeer niet over het bed heen te stappen.

Je mag kiezen tussen bindsla en andijvie. Je kan ze beiden zowel rauw eten als even gestoofd. Van bleekselderij en knolvenkel weet ik dat veel mensen ze rauw eten maar ik vind ze lekkerder en beter van structuur als ze zacht zijn. Lekker stoven met een uitje of knoflook, verse kruiden erbij, tomaatje.

Als je in de kas kijkt waar de tomaten staan kan je zien dat we bijna al het blad er af gehaald hebben. Daar kwam schimmel op en zo voorkomen we dat de schimmel over slaat op de vruchten. Die trouwens waarschijnlijk lang niet allemaal gaan afrijpen omdat de temperatuur te laag is. Wil je groene tomaten voor b.v. chutney, vraag daar dan even om. Als je tomaten mee naar huis neemt om ze daar af te laten rijpen bewaar ze dan op kamertemperatuur. Het schijnt trouwens dat ze sneller rijpen als je er een banaan of een appel bij legt. Als ze rood zijn gebruik ze dan voor een saus.

Er is nog steeds basilicum en er kan geoogst worden van de pluksla, NZ spinazie, rucola, misschien ook al weer van de snijbiet en natuurlijk in de kruidencirkel.

De tuin deze week

We hebben Hannah uitgezwaaid. De komende drie maanden heeft ze vrij genomen. Op dinsdag en donderdag komt Mariken in deze periode om haar te vervangen en de mensen die voor dagbesteding naar de tuin komen te begeleiden. Misschien ken je haar van het opendichtkastje dat ze op de tuin gemaakt heeft. Vandaag heeft ze er een nieuw gedicht in gedaan. Je mag er een meenemen.

Het is ons goed gelukt om veel bedden die een groene waas begonnen te krijgen weer onkruidvrij te krijgen. Verder gaan we regelmatig op rupsenjacht. Vooral de spruiten vinden ze lekker.

De beregeningsbuizen en brandweerslangen hebben we opgeruimd. Ik verwacht niet dat we ze nog nodig hebben dit jaar.

Kijktip

De aardpeer begint in bloei te raken. Mooi gezicht die kleine gele (zonne)bloemen boven in de groene wand van aardpeerstengels en bladeren.