Tuinbericht

Week 34-2022: 25, 26 en 27 augustus

Oogst deze week

  • wortel
  • ui
  • sperzie- of snijboon
  • cougette
  • tomaat
  • bleekselderij (paar stengels)
  • palmkool
  • verschillende bladgroenten
  • bloemetje en kruiden

Vorige week schreef ik dat deze week het laatste plantgoed van dit jaar de grond in gaat. Ik ging er toen van uit dat de warmte voorbij zou zijn. Maar ook deze week worden we weer verrast met hoge temperaturen. Deze zomer kan er maar geen genoeg van krijgen.

De moestuin begint wel in herfststand te komen. Veel bloemen zijn uitgebloeid, planten en bomen  krijgen bruine bladeren, uit sommige gewassen begint de groei te verdwijnen of ze worden aangetast door een beestje of schimmel. Het hoort erbij als je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Als ik lees dat in de gangbare teelt aardappels elke 7 à 10 dagen bespoten worden met pesticiden, tomaten tot de meest bespoten producten horen en op aardbeien gemiddeld zo’n 8 gifstoffen gevonden worden dan weet ik wel weer waarom wij daarvan afzien.

Zomers weer. Is dat de reden dat jullie de andijvie en de palmkool laten staan? Gewassen die doen denken aan winterse gerechten zoals stamppot?

Het gevolg is dat de andijviekroppen steeds groter worden en nu ook gaan smetten. Met dit weer gaat dat snel. We hopen dat er nog wat meegaat in jullie tassen, anders gaan ze naar de composthoop. Laat het slechte gedeelte achter op de tuin. Deel de krop met anderen die tegelijkertijd aan het oogsten zijn. Andijvie is ook rauw lekker als salade. Vind je dat te bitter doe er dan wat stukjes zoet fruit door b.v. peer of rozijn en meng iets zoets (honing, appeldiksap, ahornsiroop) door de dressing. Disclaimer: misschien is deze tekst al achterhaald als je op de tuin komt. M.b.t. sla kunnen we niets beloven maar misschien kunnen er wel wat kropjes geoogst worden.

En dan de palmkool. Sommige planten zijn behoorlijk te grazen genomen door de rupsen van koolwitjes. Laat je daar niet door misleiden. Veel planten staan er mooi bij. Pluk daarvan.

Deze week geen kijktip maar een “om naar uit te kijkentip”.

Over de oogst.

Wortel. Een deel komt van Berkenrode.

Ui. De mooie gele. In zijn boek ,“een pleidooi voor echt koken” besteedt Michael Pollan veel aandacht aan uien. Hij schrijft: het lijkt erop dat bijna alle gerechten, uit welke culinaire traditie ze ook afkomstig zijn, beginnen met een gesneden ui of twee of zes. Het boek is een aanrader.

Sperzieboon of snijboon. Vorige week schreef ik bij de bonen; “geniet er van”. Een aantal mensen dacht daardoor dat het de laatste bonenweek was. Niets daarvan. Deze week moeten we wel kiezen.

Courgette. De planten zien er elke dag wat slechter uit maar ze maken nog steeds vruchten aan.

Tomaat. Als je een kijkje in de kas neemt (niet naar binnen gaan) zie je dat er nog veel tomaten hangen. Het kost ze, nu de dagen korter worden, wel wat meer tijd om rood te worden.

Bleekselderij. Het experiment van vorige week is gelukt. Dus ook deze week mag je weer een aantal stengels afsnijden. Dat betekent dat we deze week ui, wortel en bleekselderij uit de tuin kunnen combineren. De basis voor veel Franse en Italiaanse recepten. Om het vakantiegevoel nog even vast te houden. In Frankrijk heet deze mix mirepoix. In Italië soffritto.

Palmkool dus en snijbiet, NZ spinazie, rucola, bloemetjes, kruiden.

Om naar uit te kijkentip.

Op zondag 11 september hopen we op een bedrijvige tuin met veel bezoekers. Van 12.00 tot 16.00 ois  de tuin dan open voor “kunst en ambacht op de tuin”. Je kan je nog aanmelden om mee te doen (schilderen, beeldhouwen, foto’s musiceren, zeep, pesto, groenten inmaken en wat jullie allemaal nog meer aan te bieden hebben) maar zeker komen en met vrienden en kennissen er een leuk uitje van maken. Aanmelden en meer informatie kan bij Taco van Maanen (activiteiten@moestuinleyduin.nl).

Tot ziens op de tuin!