Tuinbericht

week 30-2023: 27, 28, 29 juli

Oogst deze week

  • rode ui
  • selderij
  • palmkool
  • biet
  • cherrytomaat
  • courgette, patisson en komkommer
  • sla
  • veldboeket

Deze week kun je van alles wat oogsten: geen enorme hoeveelheden, maar een mix van verschillende groenten, aangevuld met kruiden en veldbloemen.

Vergeet ook niet een tussenstop in de bloementuin, want die staat er weldadig bij. Voor 6 euro kun je weer een mooi boeket plukken.

OVER DE OOGST

Rode ui. Verse uien, dus let op: snel verwerken of goed laten drogen door ze op te hangen. Zeker niet in een zak in de voorraadkast laten liggen, dat overleven ze niet.

Selderij. Afsnijden van de selderij zoveel als je nodig hebt.

Palmkool. Oogst de grote bladeren van onderen, zodat de plant eruit komt te zien als een palmboompje. Dus niet de hele plant oogsten. In het oogstbericht van twee weken geleden vind je goede recepten voor palmkool.

Biet. Cylindra-bieten van Berkenrode en bietjes van Leyduin.

Tomaat. Net als vorige week zijn er weer cherrytomaatjes.

Courgette, patisson en komkommer.

Een krop sla. De sla van deze week is nog niet zo groot, maar wel zeer smakelijk.

Snijbiet, Nieuw-Zeelandse spinazie en ook weer ijskruid.

Eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers, goudsbloem en komkommerkruid.

Veldboeketje. Alle deelnemers mogen een veldboeketje maken van tien stelen. Achterin staan bloeiende bedden.

OVER DE TUIN

Deze week kregen we op maandag al het nieuwe plantgoed geleverd – altijd fijn, want zo hadden we voldoende tijd om de sla, koolrabi en knolvenkel te planten. Op Berkenrode hebben we nog een laatste bed bieten gezaaid (die kun je nooit genoeg hebben) en twee soort droogbonen (zwarte bonen en citroenbonen) in de grond gestopt.

Verder zijn we bezig met de laatste herstelwerkzaamheden van de stormschade. Ruud en Fred hebben zich gestort op het repareren van het kraampje – die was ook geraakt door de boom, maar gelukkig niet total loss. Het kraampje wordt steviger dan ooit tevoren.

De vijgenboom bij de kruidencirkel was helaas onherstelbaar geraakt, maar een deelnemer heeft ons een prachtig nieuw boompje cadeau gedaan.